Rijeka 2020: Europska prijestolnica kulture

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica uručila je riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu službenu plaketu titule Europske prijestolnice kulture.Preuzimanje ove titule proslavljeno je uz stihove ‘Za mir, za mir!’ umjesto ‘U boj, u boj!, a riječ je o prepjevu finala opere Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana Zajca koji je nastao posebno za ovu prigodu. Rijeka je već i ovime naznačila smjer kojim će ići u godini u kojoj se kulturom obraća Europi i svijetu. Hrabrost, neobičnost i poruke uključivosti vodile su publiku kroz program svečanosti u HNK. Te poruke Rijeka nosi i u 2020.

Potom je neobičnom ‘Operom Industriale’ Riječka luka pretvorena u golemu pozornicu na kojoj je uz zvukove rada, industrije i buke nastupilo tisuće izvođača. ‘Bella Ciao’ bila je završna pjesma kojom je Rijeka simbolički podsjetila Europu i Hrvatsku na slobodu koju građani Europe žive u proteklih 75 godina – ‘È questo il fiore del partigiano, morto per la libertà!’

Poruke koje su se u tom trenutku velikim slovima ispisivale na svjetlosnim instalacijama bile su: Ajmo Rijeka, Forza Fiume, Luka različitosti, Tolerancija, Poštovanje, Suživot, Mir, Antifašizam, Umjetnost, Europa, Kultura.

L. S.


Tagged: , , , , , , ,