Rijeka: Bruce Lee pod zvjezdanim nebom

Ususret novom izdanju Student Day Festivala, 31. svibnja (21 sat) program Kultno kino Art-kina seli na riječki Kampus provjeriti može li kultni naslov Brucea Leeja ‘Na zmajevom putu’ spojiti sve generacije u zajedničkom gledanju klasika pod zvjezdanim nebom.Naime, ove je godine 50. obljetnica od kultne hongkonške borilačke komedije koju je napisao, producirao i režirao Bruce Lee te u kojoj naravno, tumači i glavnu ulogu. Uz njega, debitantsku ulogu na velikom platnu odlično je odradio još jedan kultni lik – Chuck Norris.

Tang Lung (Lee) stiže u Rim ne bi li pomogao svojim rođacima u poslovanju restorana, jer ih lokalni sindikat prisiljava prodati lokal. Šef sindikata upošljava ponajbolje japanske i europske borce kako bi se suprotstavili Tangu, no nitko mu nije ravan. Tada u priču stiže Amerikanac Colt (Norris). Rimski Koloseum postaje bojnim kung fu poljem Brucea Leeja i Chucka Norrisa.

Jedna od najvećih ikona pop-kulture 20. stoljeća i osoba koja je 1970-ih popularizirala filmove borilačkog žanra (ali i općenito borilačke sportove) tragično je preminula šest dana prije premijere filma ‘U zmajevom gnijezdu’ (1973.) koji je postao svjetski filmski hit i koji je Leeja pretvorio u međunarodnu filmsku (post-mortem) zvijezdu.

Projekcija filma na Kampusu održava se na zelenoj površini iza Akademije primijenjenih umjetnosti, a posjetiteljima se preporučuje da ponesu jastučiće ili dekice za sjedenje. U slučaju lošeg vremena projekcija se seli u kinodvoranu Art-kina. Ako se projekcija održava u kinu, ulaz je i dalje slobodan za studentice i studente uz predočenje x-ice, a za ostatak publike naplaćuje se po redovnoj cijeni od 25 kuna.

M. B.


Tagged: , , , , , , , , ,