Rođendan umjetnosti: Mark Twain i Nikola Tesla

U nedjelju, 17. siječnja Hrvatski radio će se jedanaesti put uključiti u međunarodni projekt ‘Rođendan umjetnosti’, koji je osmislila skupina za ars acustica Europske radijske unije – Euroradija. Uz satelitske izravne prijenose događaja iz dvadesetak gradova Europe i Kanade, Zagreb se, odnosno HRT, u proslavu rođendana umjetnosti uključuje prijenosom projekta naslovljenog T’N’T / Tesla ‘n’ Twain iz zagrebačkog Vinyl bara.
Mark-Twain i Nikola-Tesla-laboratoryProjekt ‘Rođendan umjetnosti’ slijedi ideju francuskoga umjetnika Roberta Fillioua, koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije milijun godina. Nakon njegove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao vječne mreže (La Fête Permanente ), pa se rođendan umjetnosti tako slavi različitim događajima uz obvezu umjetnika sudionika da donesu svoj dar koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

HRT i kolektiv SKROZ svoj su dar odlučili posuditi iz bogate riznice mirotvornih ideja Nikole Tesle i Marka Twaina, i to posve prigodno jer se ovogodišnji rođendan umjetnosti poklapa sa 70. obljetnicom prvoga zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kako su dva prijatelja, Nikola Tesla i Mark Twain, planirala ostvariti mir u svijetu i to – zauvijek, te kako su u tome procesu vidjeli ulogu umjetnosti, a kako znanosti, što je od njihovih ideja doprlo do njihovih, a što do naših suvremenika, otkrit će glumci Danijel Ljuboja (Tesla) i Žarko Potočnjak (Twain), glazbenici Sara Renar, Gordan Tudor i Dušan Duco Vranić te multimedijski umjetnik Bojan Gagić u autorskome projektu Vedrana Peternela, Maje Sviben i Nore Krstulović, odnosno kolektiva SKROZ.

Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović-urednice‘Već deset godina u suradnji dramskoga i glazbenoga programa, odnosno sadašnjih odjela Drama i Glazbeni sadržaji, kao urednice koje se u svojim redovitim emisijama bave eksperimentalnom umjetnošću zvuka, iznova nalazimo veselje u sudjelovanju u međunarodnome projektu koji svakoga siječnja u eteru nacionalnih i neovisnih radijskih mreža okuplja najrazličitije umjetnike i njihove intrigantne ideje i ostvarenja. Izazov je tim veći što smo kao mala sredina potaknuti predstaviti hrvatske umjetnike širokoj Euroradijskoj publici nastojeći pronaći što atraktivnije i zanimljivije projekte koji su povezani i s našom kulturnom tradicijom. Ove godine otvaramo prostor na internetskoj stranici hrt.hr, u kojemu će izravnim prijenosom biti moguće pratiti cijeli program iz Vinyla, što će biti privlačno ne samo slušateljstvu koje inače prati naše radijske proslave rođendana umjetnosti na Trećemu programu Hrvatskog radija, već i internetskim znatiželjnicima diljem svijeta’, pojasnile su urednice projekta Adriana Kramarić i Iva Lovrec Štefanović.

Cjelokupna radijska proslava ovogodišnjeg 1000053. rođendana umjetnosti ostvaruje se na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) u četverosatnome trajanju, od 20 sati do ponoći. Predstavu T’N’T / Tesla ‘n’ Twain hrvatska će publika moći gledati i slušati uživo u zagrebačkome Vinylu, 17. siječnja od 20.50 uz izravni prijenos na internetskoj stranici Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na novoj multimedijskoj usluzi HRTi na hrti.hr.

HRT


Nikola Tesla
HAZU obliježava 70. godišnjicu Tesline smrti
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,