Rujana Jeger – Bez dlake na jeziku

Naklada Ljevak organizira promociju knjige Rujane Jeger ‘Bez dlake na jeziku’, koja će se održati u petak, 27. rujna u 19.30 sati.

Rujana Jeger - Bez dlake na jezikuNa predstavljanju knjige u Atriju Arheološkog muzeja u Zagrebu sudjeluju autorica, urednik knjige Kristijan Vujičić, prof. dr. sc. Boris Pirkić i Alemka Lisinski, glavna urednica Tportala.

Ova knjiga ne spada u beletristiku ni u publicistiku, ali je svakako prva ‘domaća’ knjiga o psima te stoga možda začetnica jednoga posve novog pravca – hrvatske pasološke (kinofilske?)proze.

Svi već znamo kako se kaže: ‘Psi su veliko veselje’, ili: ‘Vjeran kao pas”, a tu je i popularan, ali ne manje točan marketinški slogan: ‘Psi su zakon.’ Prema nekim novijim teorijama, psi su s nama otprilike 30 000 godina.

Mogli bismo reći da je to ne samo najduža kooperacija, partnerstvo i simbioza nego i uzajamni emotivni odnos između dviju vrsta visokointeligentnih sisavaca na ovome planetu.

Knjiga ‘Bez dlake na jeziku’ je vrlo osobno i autobiografsko viđenje tog odnosa, to jest – priča o Rujani Jeger i njezinim psima koja će također možda biti korisna, a svakako zanimljiva i zabavna ne samo drugim vlasnicima, prijateljima i ljubiteljima nego i onima koji psa nemaju ili (tek ili još) razmišljaju o tome da ga nabave.

Autorica unaprijed upozorava da se ne radi o sterilnoj knjizi lingvističko-politički korektnih i šturih savjeta o postupanju sa psom, nego ima i te kako sočnih tema o kojima vlasnici pasa ne ‘ćakulaju’ u parkovima bez rumenjenja.

Rujana Jeger rođena je 1968. u Zagrebu, a do 1975. se panično bojala pasa. Nakon što je prevladala taj strah, u njezin su život ušli što redom, što čoporativno: Mark, Poli, Kiki, Charlie, Chili, Liza i Joy. Književne referencije stekla je kao autorica romana ‘Darkroom’ te triju zbirki kolumni: ‘Posve osobno’, ‘Opsjednuta’ i ‘Hod po rubu’. Kada ne piše ili čita, trčkara sa psima po parkovima i nasadima grada Zagreba. Živi sa suprugom koji je donekle uspješno sprječava u tome da od kuće napravi zoološki vrt. Za sada.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , ,