Ružičasti vinski 12. Pink Day u Laubi

U subotu, 26. travnja, u zagrebačkoj Laubi: kući za ljude i umjetnost, održano je veliko izložbeno-promotivno-edukativno vinsko događanje, 12. Pink Day Zagreb.

Na samom početku minutom šutnje prisutni su odali počast za preminulog Papu Franju. Uz izlaganje vina, ekstra djevičanskog maslinova ulja i ostalih izlagača, program se nastavio stručnim radionicama i Okruglim stolom.

Događanju su prethodila dva dana obilježena zanimljivim i poučnim radionicama, a sve je počelo u Pupitresu – boutiqueu vinske kulture, gdje je u srijedu, 23. travnja održan masterclass ugledne mađarske vinarije Tamas Duzsi. Smatra ih se kraljem ružičastih vina Mađarske, ali i mnogo šire – jer proizvode 15-ak etiketa roséa u rasponu od najsvježijih i lepršavih – sve do odležanih i vrlo kompleksnih.

Radionice su održane i u Pupitresu – boutiqueu vinske kulture

U četvrtak 24. travnja, u Pupitresu, se radionicom Zadarskog vinogorja predstavio Zadar Wine Festival, koji je nakon Vinistre, Vinarta i WineRi-festivala, bio partner Pink Daya. Radionicu je vodio poznati sommelier Ivan Stiblik.

Novost na Pink Dayu izbor je jantarnih vina, a selektor koji ih je odabrao za festival, ujedno je bio i voditelj masterclassa s temom vina nastalih uz minimalnu ljudsku intervenciju, višestruki sommelierski prvak i međunarodni vinski sudac Josip Orišković. Uz prisustvo vinara i enologa iz Vina Belje, Kleti Romić, Glavica, Katunar Wine Estate i Krauthaker, održao je fantastičan masterclass.

Sommelier Josip Orišković vodio je radionicu jantarnih vina

Da bi saznali što više o roséima, hrvatskim ali i francuskim – te o njihovim različitostima, specifičnostima i prednostima, valjalo je prisustvovati dvjema radionicama/masterclassovima. Iz jedinog svjetskog Instituta posvećenog isključivo istraživanju roséa, iz francuske Provanse, powered by HTZ, stigla je enologinja i vrhunska ekspertica Nathalie Pouzalgues. U Pupitresu je detaljno objasnila sve o rosé vinima a točila su se ona provansalska.

Na samom Festivalu, u subotu, osim stotinjak ružičastih vinskih etiketa, 15-ak vrhunskih jantarnih vina i pink koktela – u okviru Green in Pink dijela, bila su prisutna i najbolja hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja – od Istre do Dalmacije – pa je prva u nizu održana i poučna i ukusna radionica powered by Kotari.

Osnivačica festivala Sanja Muzaferija sa sudionicima Pink Daya

Slijedio je Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na vinarstvo i vinogradarstvo, pod pokroviteljstvom HGK koji je moderirao Josip Orišković, a sudjelovali su uvaženi stručnjaci: doc. dr. sc. Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK; prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, redovita profesorica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; dr. sc. Ivan Prša iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, direktor Sektora i vinar, Antun Glavica iz moslavačke vinarije Glavica, koji jedini u Hrvatskoj ima vino certificirano kao Demeter.

Okrugli stol o utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju vina

Kako je ovogodišnja zemlja partner Pink Daya Zagreb bila Italija, predstavili su se brojni talijanski proizvođači rosé vina, točnije članovi konzorcija Consorzio Vini Bardolino, čiju radionicu je uz prisustvo predstavnika pet vinarija maestralno vodio dr. Costantino Gabardi. Sve zahvaljujući talijansko-hrvatskoj gospodarskoj komori koja je omogućila dolazak vinara iz područja oko jezera Garda, poznatog po ružičastim vinima.

Na 10. Pink Dayu bilo je edukativno i zabavno kao i ranijih godina

Da bi sva vina ostala hladna, pomogla je Solana Ramova koja proizvodi vrhunski cvijet soli, a za slane i slatke zalogaje pobrinuo se gluten free brand KATA te na kraju za hladno osvježenje artizanski gelato Hyggis.

Šećer je, pak, kako priliči, došao na kraju, kad je ugledna gošća iz Francuske, Nathalie Pouzalgues, od izloženih hrvatskih vina, odabrala pet, da bi uz prisustvo vinara i pred brojnom publikom – iznijela svoje viđenje hrvatskih rosea kojima je u cijelini vrlo impresionirana, te govorila o karakteristikama i specifičnostima ovih vina. Bila je to posebna čast za vinarije Cmrečnjak, Medea, Green Captain, Bastian i Barun čija je rose vina odabrala.

Mikele i Mikela Kalcina, maslinari iz Istre, sudionici ‘festivala na festivalu’ Green in Pink

Na samom kraju, dodijeljene su već tradicionalne nagrade Pink Daya Zagreb za najljepše i najkreativnije uređene stolove izlagača. Ženski žiri u sastavu: Nathalie Pouzalgues, Andrea Perkov iz Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Ana Ljevar iz Alqvimije – odlučio je da je najljepši stol maslinara bio Dal Fleur. Paket sitnica za kuću je sponzorirao Mömax. Treću nagradu među vinarima osvojila su Vina Belje, a nagradu je sponzorirao proizvođač prirodne kozmetike Hvaroma.

Goran Jerković, predstavnik austrijske vinarije Weingut MAD

Drugu nagradu osvojila je ugledna istarska vinarija Rossi a nagradu, paket kozmetičkih proizvoda za njegu i tretman za ljepotu i opuštanje sponzorirala Alqvimia Store and SPA. A prvu nagradu, Riedel dekanter i butelju Angel Rock pjenušca, zahvaljujući MIVA Galeriji vina – osvojila je vinarija Bastain.

Kišnom i tužnom danu usprkos, Pink Day Zagreb je ipak unio dašak vedrine i ružičaste boje, a svi posjetitelji su kući, uz uspomene, ponijeli i poneku bocu vina ili ulja, kao i vrećicu s kozmetikom powered by Notino.

Z. B. / Foto: FAMA, Mirko Janković i Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , ,