11. Pink Day: Jedinstven festival posvećen rosé vinu

U zagrebačkoj Laubi sve je ponovo bilo ružičasto, jer se povodom Festivala Pink Day Zagreb okupio veliki broj znalaca, profesionalaca, ljubitelja i ljubiteljica vina, posjetitelja odjevenih u ružičasto-željnih druženja, visoke estetike, odličnih ulja i ponajprije izvrsnih ružičastih vina.

Pink Day Zagreb je osobito ponosan što su svi stolovi izlagača bili popunjeni gotovo mjesec dana prije Festivala i to vinima iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije… Ipak, osobito je zamijećen fantastičan odaziv vina i vinara zemlje partnera Pink Daya Zagreb, Mađarske, koje je Festival okupio u najvećem broju ikad u Hrvatskoj: njih više od deset, s mnogobrojnim etiketama rosé vina, a Festival je obišao i mađarski veleposlanik Csaba Demcsák sa suprugom. Osnivačica i direktorica Festivala, Sanja Muzaferija, naglašava da je Pink Day Zagreb, proslava proljeća, optimizma i ženstvene energije uz lagana vina. Ovoga puta bio je bogatiji nego ikad, a obilježio je i veliku 10. obljetnicu svog Green in Pink ‘festivala u festivalu’.

‘Pink Day Zagreb spaja zabavu, nježna vina i edukativne sadržaje; okuplja vinske znalce i profesionalce, ali i obične ljubitelje finih ružičastih vina idealnih za toplije dane. Rosé je vedar, a naš je festival upravo takav pa je već mnogo puta proglašavan najljepšim’, rekla je Sanja Muzaferija i dodala: ‘Tijekom godina se Pink Day Zagreb etablirao i zbog edukativnih sadržaja, razmjene iskustava izlagača, veselog i optimističnog ozračja, a dosljedno promovira umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina te je, prema priznanju samih vinara, značajno pomogao da se stav prema roséu izmijeni. Već tri godine na festivalu imamo i ružičaste ginove, tonike, likere i koktele. Naravno, tu je i Green in Pink, koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja.’

Ovaj boutique festival ponudio je više od stotinu etiketa vina, tridesetak etiketa vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja i predstavio nekoliko premium brendova žestokih pića i koktela, a u svemu je uživalo više stotina posjetitelja. Bio je to najbogatiji festivalski program do sada, koji je doista izazvao pravo oduševljenje i već sada rezervaciju za dogodine, a čitav je travanj bio u znaku Festivala Pink Day Zagreb.

Nekoliko dana nakon konferencije za medije u vinoteci & wine baru Bornstein održan je masterclass ‘Roséi Novog svijeta’, gdje su se kušala i tri hrvatska vina koja su ovjenčana zlatom na Concours Mondialu: Bastian, Fakin i Ško Vina. Radionice su se nastavile i dan kasnije u mađarskom kulturnom Centru – Institutu Liszt, masterclassom ‘Mađarski roséi’, a voditelj kušanja bio je ugledni znalac mađarskih vina Zoltan Győrffy. Slijedila je radionica ‘Roséi i slastice u društvu Roberta Hromalića’, a onda i ‘Sve o jednoj čaši’, na kojoj se moglo naučiti koje su čaše najprimjerenije za pojedinu vrstu roséa.

Na dan Festivala, u Laubi, među brojnim hrvatskim izlagačima (njih gotovo stotinu s blizu 200 etiketa) posjetitelji su uživali u brojnim vrhunskim ružičastim vinima a osobito je zanimljivo da je ugledna slovenska vinarija Tilia Estate upravo u Hrvatskoj, na Pink Dayu Zagreb upriličila premijeru svog prvog roséa – Casanova.

Program festivala je započeo, kako i priliči obljetnici Green in Pink, masterclassom ‘Maslinova ulja’, koji su vodili načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i Zlatko Burić, predstavivši posjetiteljima novu zvijezdu hrvatske maslinarske scene – otok Šoltu, čiji maslinari u svijetu postižu fantastične rezultate. Središnje predavanje bio je masterclass ‘All About Rosé’, koji je održala gošća Katherine Cole iz Oregona (SAD), ugledna i slavna vinska novinarka i autorica pet knjiga, svojevrsna začetnica ‘ružičaste vinske revolucije’ u svijetu , koja je nakon predavanja i kušanja, dijelila autograme oduševljenoj publici i potpisivala svoju knjigu ‘Rosé All Day’. U svoj je tasting uvrstila pjenušac Šember i rosé vina Markus, Poletti i Benvenuti. Ona je, uz pomoć HTZ-a i Turističke zajednice Međimurja te tvrtke Croatia by the Glass, otputovala i na kratko studijsko putovanje u Međimurje, da se što bolje upozna s hrvatskom vinskom scenom.

Nakon ulja i vina, uslijedila je radionica miksologije ‘Pink Mixology’ na kojoj je predavač Filip Sarilar pokazao kako i sami možete postati barmen. I za kraj, ponovno o maslinarstvu. Na okruglom stolu ’10 godina vrhunskog maslinarstva u Hrvatskoj’, koji je moderirala Morana Zibar, znalcima i svima koji su željeli saznati nešto više obratili su se prof.dr.sc. Dubravka Škevin; doc.dr.sc. Mirella Žanetić; ugledni maslinar Velimir Jurić dipl. oec (Oleum Maris) i doc.dr.sc. Jelena Đugum iz HGK.

Na Festivalu se, kako se to na estetski fokusiranom Pink Dayu i očekuje, s nekoliko umjetničkih djela predstavio mladi umjetnički kolektiv Kolekcionart, a na kraju su se dodijelile i nagrade za najljepše uređen izlagački stol. U žiriju su bili Morana Zibar, Dubravka Tomeković Aralica (Gault & Millau), poznati chef Mario Mandarić i voditeljica Nikolina Pišek. Nije bilo lako odabrati najljepše stolove izlagača jer se iznimno trude što kreativnije urediti izložbena mjesta. Vrijednu prvu nagradu; Embassy pink bicikl dobila je Vinea Gold; drugu nagradu putovanje u jednu vinsku regiju Hrvatske je osvojila vinarija Bastian; treću nagradu, vino Whispering Angel i set Riedel čaša, osvojilo je Belje a nagradu koju je dodijelila IKEA ‘pink paket’ za najljepše dotjeran stol maslinara osvojio je Dal Fleur.

Z. B. / Foto: Petar Kürschner i Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , ,