Vino i masline: 9. Pink Day & Green in Pink

Vinski festival Pink Day doživio je deveto izdanje, a održan je u zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost.Pink Day je festival ružičastog mirnog i pjenušavog vina, ali zapravo slavi lijepu stranu života, dolazak ljeta, umjereno konzumiranje najfinijih rosé vina idealnih za tople dane, izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja i – sve popularnije ružičaste koktele.

Svi posjetitelji su (do isteka zaliha) na dar dobili ružičaste naočale, a svi izlagači prekrasne brendirane vrećice za svoja vina. Uz druženje s vinarima i maslinarima, Pink Day su i ove godine obilježile vrhunske radionice, nagrade najkreativnijim izlagačkim stolovima, kao i nova lokacija Lauba, koju je Pink Day ispunio optimizmom i veseljem.

U ružičastim vinima ali i ekstra djevičanskom maslinovom ulju (Green in Pink) uživalo je više stotina posjetitelja, od kojih mnogi odjeveni u ružičasto ili ukrašenih ružičastim, koji su kušali više od 120 etiketa rosé vina iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Austrije i Srbija koja je bila zastupljena s pet vinarija i čija su vina izazvala posebno zanimanje. Mediji su najaktivnije reagirali na slavne osobe, a to su ovoga puta bili Lepa Brena i suprug Slobodan Boba Živojinović, koji su predstavili vina vinarije Vertiz.

Novost Festivala bili su pink kokteli, Pink Mixology, što je također pridonijelo odličnoj atmosferi. Festival prijatelj ove godine je bio V.A.P.T. (Vinotrade Acrobat portfolio tasting), pa je održana potpuno popunjena masterclass radionica ‘VAPT rosé vina’, koju su vodili Dino Kušen i Juraj Dusper. Zanimljiva je bila i radionica posvećena ekstra djevičanskim maslinovim uljima ‘Autohtone sorte Hrvatske’, a vodio ju je jedan od najvećih znalaca s područja maslinarstva, Edi Družetić.

‘Pink Mixology’ radionicu vodila je Natali Borić, prvakinja među mladim barmenima, a radionica ‘Rosé od autohtone sorte svrdlovina’ vodila je mag. ing agr. Nikolina Paleka. Posjetitelji su se mogli odmoriti u WOW kutku i na dar dobiti ružičaste naočale – da bi nakon dugog pandemijskog razdoblja, pogledali svijet na vedriji i optimističniji način.

Na radost izlagača, Pink Day je nastavio i s tradicionalnim nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog mjesta.

Žiri u sastavu: Sanja Muzaferija, predsjednica udruge WOW te osnivačica i direktorica festivala Pink Day; Zrinka Jelić Belinić, izvršna direktorica Festivala i Vlasta Pirnat, art direktorica Festivala, odabrao je najljepše izlagačke stolove.

Glavna nagrada bio je paket vodećeg beauty-tech brenda Foreo koji je otišao u ruke zagrebačke Miva galerije vina. Oni su premijerno izložili brend najprodavanijeg svjetskog roséa Whispering Angel. Drugom nagradom, ružičastim SMEG kuhalom za vodu, nagrađen je kreativno uređen kutak vinarije Royal Hill, a bogati paket kozmetike Nikel osvojio je istarski izlagač Bastiàn. Posebnu pohvalu dobila je Enosophia iz Feričanaca, a kao znak pažnje cvijeće je dobio izlagač ekstradjevičanskog maslinovog ulja DalFleur s položaja u šibenskom zaleđu.

P. D. / Foto: Mario Draušnik i Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,