8. Pink Day: Najoptimističniji vinski festival

Nakon jednogodišnje odgode, u Zagrebu je održan 8. Pink Day – Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.Ovu omiljenu vinsku manifestaciju, uz druženje s vinarima i maslinarima, obilježile su i vrhunske radionice, nagrade, kao i nova lokacija, Muzej suvremene umjetnosti (MSU), moderan prostor koji je Pink Day ispunio optimizmom i veseljem.

Premda su lokacija i datum održavanja zbog epidemioloških razloga i posljedica potresa više puta mijenjani, festival je, visokim temperaturama usprkos, uspješno okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, s više od stotinjak etiketa. Bio je tu, naravno, i važan dio festivala – Green in Pink koji je ugostio desetak najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Na festivalu je po prvi puta, u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran i impresivan Masterclass – Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy, koji je pobudio golem interes znalaca i bio rasprodan u svega nekoliko dana. Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas. Posjetitelji su prisustvovali još radionici ‘Ružičasta Austrija’, posvećenoj austrijskim roséima i radionici ekstradjevičanskih maslinovih ulja ‘Istra: kraljica maslinovog ulja’ pod vodstvom eksperta Edija Družetića.

Joško Klisović, Sanja Muzaferija, Josef Markus Wuketich i Rada Borić

Pink Day je po prvi puta imao i službenu zemlju partnera – Austriju – pa se svečanom otvorenju pridružio veleposlanik Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i Victorije Zinchuk, direktorice EBRD-a Hrvatska. Bila je tu i saborska zastupnica Rada Borić, a festival je službeno otvorio predsjednik Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba.Festival je dao naglasak na prodaju vina, s obzirom na to da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške, a svaki vinar je na poklon dobio ružičaste vrećice sa znakom Pink Daya, za prodaju svoga vina.

Također, Pink Day je nastavio s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su čak četiri nagrade. Žiri u sastavu Vlasta Pirnat, akademska slikarica; Maja Kuzmanović, arhitektica; Ivica Mamić, agencija IMC i Sanja Muzaferija, novinarka i osnivačica WOW i Pink Daya, odlučio je da glavnu nagradu, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey osvoji Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne.

Umjetničko djelo ‘Desiderio N°1 Art Must Be Tasted’ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je u ruke vinarije Kutjevo; kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a zatvarač za boce Coravin osvojila je vinarija Belje.

U okviru mini projekta ‘Drink Pink’, koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanin, višečlani stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vina po svom izboru. Po njihovu sudu, dva najbolja mirna roséa su Trs Franka 2020 i Poletti Rosella iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac.

Svi posjetitelji uz ulaznicu su na dar dobili ružičaste naočale – da bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način, a hladovinu u ovim vrućim danima našli su u WOW kutku powered by Kraš gdje su se opustili u udobnom namještaju Meblo Kare – uz fine čokolade.

M. R. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , ,