8. Pink Day: Uživanje u ružičastim vinima

Na 26. katu zagrebačkog Rooftop Laterala održana je press konferencija na kojoj je najavljen 8. Pink Day – Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.Ovu omiljenu vinsku manifestaciju, uz druženje s vinarima i maslinarima, obilježit će i zabavni program, nagrade i vrhunske radionice te brojna iznenađenja za posjetitelje, ali i izlagače. Također ih očekuju razna iznenađenja i još ljepši, moderan prostor koji će biti ispunjen optimizmom i veseljem.

Pink Day se po prvi puta održava na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog muzeja MSU u nedjelju, 27. lipnja. Premda su lokacija i datum održavanja zbog epidemioloških razloga i posljedica zagrebačkog potresa više puta mijenjani, festival i ovoga puta uspješno okuplja brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, sa stotinjak etiketa ružičastih vina. Sudjelovat će vinari, enolozi, profesionalci, stručnjaci i ljubitelji roséa a tu je, naravno, i važan dio Festivala – Green in Pink – s desetak ponajboljih hrvatskih proizvođača ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Predsjednica udruge WOW i osnivačica Pink Daya Sanja Muzaferija, u društvu art direktorice Vlaste Pirnat, domaćice Ane Lisak i predstavnika MSU-a te u prisutnosti suorganizatora, agencije IMC, predstavila je novitete. Premda Festival uvijek nudi tri ili više radionica vina i maslinovih ulja, sada je prvi puta organiziran Masterclass – Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy. Posjetitelje čekaju još radionica ‘Ružičasta Austrija’, posvećena austrijskim roséima, i radionica ekstra djevičanskih maslinovih ulja ‘Istra: kraljica maslinovog ulja’ pod vodstvom istarskog eksperta Edija Družetića.

‘Izuzetno sam ponosna što nam je ove godine zemlja partner Austrija i što nam, usprkos još uvijek donekle problematičnim uvjetima, iz Austrije stiže pet izlagača a sve pod pokroviteljstvom Austrian Winea, ali najviše se ipak veselim da su izlagačka mjesta ovogodišnjeg Pink Daya odlično popunjena tri tjedna prije Festivala. Također mi je važno što pokušavamo, a vjerujem i uspijevamo, spojiti sve: zabaviti, podučiti, razveseliti i slaviti ružičasta vina u ružičastom raspoloženju. A ne zaboravljamo ni zdravlje i ekstradjevičanska maslinova ulja. Zahvaljujem se medijima koji nas vjerno prate i svima koji Pink Day doživljavaju onako kako sam ga i zamislila: kao festival optimizma i uživanja’, rekla je Sanja Muzaferija.

Ove godine Pink Day daje akcent na prodaju vina, s obzirom na to da je vinarima prošla ali i ova godina bila izuzetno teška. Zato će svaki vinar od Festivala na poklon dobiti deset ružičastih vrećica za prodaju svoga vina. Pink Day nastavlja i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijelit će se čak četiri nagrade. To će ponovno biti ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey vrijedan tisuću dolara, umjetničko djelo ‘Desiderio N°1 Art Must Be Tasted’ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, kao i Privée kozmetika Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić, ali i zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura.

Nevezano uz sam Festival, aktualnu ponudu hrvatskih roséa, ocijenit će samostalni žiri sastavljen od iskusnih hrvatskih vinskih sudaca. To je mini projekt ‘Drink Pink’ zamišljen u sklopu koncepta iVino, čiji su osnivači novinari Ana Rogač i Ivo Kozarčanin. Najbolja ružičasta vina, po njihovom izboru i sudu, odlučili su predstaviti i proglasiti pobjednike – upravo na Pink Dayu.

Ovom prigodom, Kutjevo d.d. predstavilo je limitiranu etiketu Premium roséa za čiji dizajn je zaslužna art direktorica Pink Daya, Vlasta Pirnat, a poznati vinar s Plešivice, Krešimir Ivančić, premijerno je predstavio svoj rosé provansalskog stila, Griffin Ambassador rosé, a kušala su se i istarska maslinova ulja.

Sve spomenuto, ali i još mnogo zanimljivih sadržaja očekuje vas na 8. Pink Dayu.. Svi posjetitelji će na dar dobiti ružičaste naočale kako bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način.

Sanja Muzaferija se zahvalila sponzorima i medijima koji prate Pink Day i pozvala na službeni after party koji će se nakon završetka Festivala održati u vinoteci i wine baru Bornstein na zagrebačkom Kaptolu.

I. M. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , ,