Opera La Bohème premijerno u HNK

Premijerom opere ‘La Bohème’ zagrebački HNK obilježava 100. obljetnicu smrti Giacoma Puccinija.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu premijerno će 17. svibnja izvesti slavnu operu La Bohème talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, pod dirigentskim vodstvom maestra Piera Giorgia Morandija i Josipa Šege. Operu režira argentinski redatelj Mario Pontiggia kojeg hrvatska operna publika pamti po posljednjoj režiji Puccinijeve opere ‘Tosca’ u HNK-u u Zagrebu 2022. godine.

Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi u Torinu 1896. godine, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama. ‘La Bohème’ je postala jednom od najpopularnijih opera u povijesti, a zagrebački HNK njezinom se premijerom pridružuje europskim kazalištima u obilježavanju stote obljetnice smrti slavnog skladatelja.

Libreto je nastao prema romanu ‘Prizori iz života boema Henrija Murgera’, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Dvije su ga godine pisali Luigi Illica i Giuseppe Giacosa zbog zahtjevnog Puccinija koji je glazbu skladao za osam mjeseci.

‘Solisti, Zbor i Orkestar Opere HNK u Zagrebu ovom će izvedbom odvesti publiku u neko prošlo vrijeme i dočarati zašto je upravo ova Puccinijeva opera danas nezaobilazno i omiljeno djelo opernih kuća diljem svijeta’, rekla je Željka Barišić Pulig, ravnateljica Opere HNK u Zagrebu.

Puccini, majstor orkestracije, virtuoznosti i oslikavanja ljudskih osjećaja, različitom je glazbom opisao dvije velike operne ljubavi: nježne, postojane i tragične ljubavi pjesnika Rodolfa i kitničarke Mimì te strastvenu i burnu ljubav slikara Marcella i Mussette.

Na početku izvedbe pratimo mlade umjetnike na rubu gladovanja koji kreću prema kavani, no slučajan susret s nježnom susjedom zaustavlja jednoga od njih i tako počinje niz događanja koja će imati tragičan kraj.
U ovome svjetskom klasiku publika može uživati u više termina jer je ‘La Bohème’ na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i 18., 20., 21., 23. te 24. svibnja.

I.S.G. / Foto: Mara Bratoš


La Bohème: Povratak u HNK


Tagged: , , , , , , ,