Velikani klasike i jazza u knjizi Rena Brandonija

U izdanju Naklade Ljevak objavljenja je knjiga talijanskog autora Rena Brandonija – ‘Neobična večer uz klasiku i jazz’. Predstavljanje knjige održat će se u ponedjeljak, 6. svibnja (18 sati) u Francuskom institutu u Zagrebu.

Fantastičan dijalog između Fryderyka Chopina (1810.-1849.) i Michela Petruccianija (1962.-1999.), obojice pokopanih na groblju Père-Lachaise u Parizu, otkrit će mladim čitateljima i slušateljima sličnosti i razlike ova dva glazbena žanra i pokazati da: ‘Glazba ne poznaje granice ni ograničenja, slobodna je, stanuje u srcu svakoga ljudskog bića. Glazba je zajedništvo, jedini jezik na kojem smo svi isti.’

Na najpoznatijem pariškom groblju Père-Lachaise nedaleko od francuskog pijanista Michela Petruccianija pokopan je poljski skladatelj Fryderyk Chopin. Neobična podudarnost nadahnula je novu knjigu Rena Brandonija, koju je ilustrirala Chiara di Vivona, u kojoj spaja likove dvojice velikana klavira, koji pripadaju tradicionalno suprotstavljenim glazbenim svjetovima, ali ujedinjeni su u ljubavi prema glazbi.

U dirljivom i duhovitom imaginarnom dijalogu Chopina i Petruccianija doznajemo pojedinosti iz njihovih života, razlike i sličnosti između klasične glazbe i jazza, a njihov dijalog sadrži dragocjenu pouku: glazba ne poznaje granice, slobodna je i stanuje u srcu svakoga ljudskog bića.

Reno Brandoni talijanski je gitarist, autor i urednik. Osamdesetih je godina surađivao s najznačajnijim gitaristima tog vremena kao što su Stefan Grossman, John Renbourn, Duck Baker, Dave Van Ronk, s kojima je nastupao diljem Italije. Godine 2000. osnovao je mrežnu stranicu fingerpicking.net, koja je postala omiljena tisućama gitarista. Objavio je glazbene albume ‘Bluesando’ (1984.), ‘Zingarom’ (2005.) i ‘Yelda’ (2006.).

Autor je i urednik brojnih knjiga o klasičnoj gitari. Kreator je serije akustičnih gitara ‘Effedot’ i osnivač časopisa Chitarra Acustica. Autor je serije glazbenih slikovnica o velikanima klasične glazbe i jazza.

N. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,