Maja Lunde: Distopijski roman San o drvetu

Distopijskim romanom ‘San o drvetu’ norveška spisateljica Maja Lunde zaključuje svoj ‘Klimatski kvartet’, jedan od najuspješnijih projekata suvremene norveške književnosti.

To je uzbudljiva i mračna priča o čovjekovoj odgovornosti prema planetu na kojem živi – odgovornosti ljudske vrste, ali i svakog pojedinca.

Lunde piše o roditeljima i djeci, o povezanosti među ljudima i s prirodom. U romanu su isprepletene prošlost, sadašnjost i budućnost, a osnovno pitanje koje autorica postavlja jedno je od najaktualnijih pitanja doba u kojem živimo: Kako je čovjek postao vrsta koja je bespovratno promijenila okoliš i ugrozila opstanak?

Norveška spisateljica Maja Lunde prije devet je godina krenula u osvajanje svjetske čitateljske publike pažnje vrijednim romanom ‘Povijest pčela’ (2015.) i već je tada imala ideju o, kako ju je nazvala, ‘Klimatskoj tetralogiji’, odnosno zbirci od četiri romana u kojima će iznijeti svoje stavove o pogubnom utjecaju čovjeka na prirodni okoliš te na taj način poslati svima upozorenje o nužnosti promjene načina ponašanja čovjeka prema prirodi. Povijest pčela doživjela je velik međunarodni uspjeh, kao i drugi dio tetralogije naslovljen ‘Plavetnilo’ (2017.), a isto se može reći i za treću knjigu tog serijala, roman ‘Posljednji svoje vrste’, koji je, nepune dvije godine nakon izlaska u norveškom originalu, preveden na hrvatski (te kao i romani ‘Povijest pčela’ i ‘Plavetnilo’ objavljen u izdanju Naklade Ljevak).

N. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,