HNK: Svjetska praizvedba dramskog teksta Povijest pčela

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je premijera drame ‘Povijest pčela’, kazališna adaptacija jednog od najčitanijih romana 21. stoljeća, norveške spisateljice Maje Lunde.Važno i za postavljanje izazovno djelo o klimatskim promjenama, ekologiji i čovjekovu odnosu prema prirodi, isprepleteno s ljudskim strahovima, borbama i odnosima roditelja i djece, zagrebački HNK postavio je u suradnji s Det Norske Teatret iz Osla.

Erik Ulfsby, direktor Norveškog narodnog kazališta iz Osla osim režije potpisuje i dramaturgiju, a pridružuju mu se i velika imena norveške kazališne scene, pa je tako scenografiju osmislio Even Børsum, kostimografiju potpisuje Ingrid Nylander, a oblikovatelj svjetla je Torkel Skjærven. Dramu je za pozornicu prilagodila Ingrid Weme Nilsen. Eriku Ulfsbyju, renomiranom norveškom redatelju poznatom po suvremenim interpretacijama dramskih klasika i mjuzikla, ovo je već druga suradnja sa zagrebačkom nacionalnom kazališnom kućom, nakon hvaljenog uprizorenja ‘Peer Gynta’ 2018. godine.

Zagrebačka publika ovacijama je ispratila ansambl predstave: Zrinku Cvitešić, Igora Kovača, Almu Pricu, Vlastu Ramljak, Sinišu Popovića, Silvija Vovka, Kseniju Marinković, Lucu Anić, Kristijana Potočkog, Luku Dragića, Doru Lipovčan, Slavka Juragu, Tesu Litvan, Marina Stevića i Ivana Colarića koji je i autor glazbe i pijanist. Dječje uloge odigrali su Viktor Zlatović, Miša Kekin, Franko Pavičić, Lucija Milojčić, Anja Rakić i Laura Pehar.U predstavi se kroz elemente distopije isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost , a pratimo sudbine triju obitelji. Razdoblje prošlosti predstavlja priču o Williamu i njegovoj obitelji u Engleskoj 1852. godine, sadašnjost u drami je godina 2007., a radnja je smještena u američku saveznu državu Ohio, a pratimo lik Georgea koji je uzgajivač meda i pčelar. Treći dio ovog ‘ekološkog triptiha’ smješten je u kinesku pokrajinu Sečuan, 2098. godine, i ozbiljno upozorava na mogući skori kolaps civilizacije kakvu smo do sada poznavali.

Nit koja sve tri priče veže u jednu, vječna je i univerzalna. Razdvojeni vremenom i prostorom, ali svejedno zajedno. Jer što se događa jednom, događa se svima. Iduće izvedbe ‘Povijesti pčela’ na repertoaru su 12., 15. i 30. ožujka.

A. P. / Foto: Mara BratošHNK: Genijalna prijateljica Elene Ferrante

Tagged: , , , , , , , , ,