Sajam knjiga u Frankfurtu

Frankfurt je ovoga tjedna ponovo sastajalište međunarodne knjižarske i književne scene. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga će se opet danima pregovarati, sklapati poslove i raspravljati. Važna tema: budućnost tržišta knjiga – piše Deutsche Welle.

Frankfurt - sajam knjiga‘Branša živi, ona vibrira!’ Tim euforičnim riječima je direktor Frankfurtskog sajma knjiga Jürgen Boos najavio ovogodišnje izdanje te manifestacije. ‘Puno je novih ideja u izdavaštvu, ali i u nastanku knjiga, mladih autora s novim  temama i formatima. Sve to pokazuje da se ide naprijed’, istaknuo je Boos. Frankfurtski sajam knjiga je najveći na svijetu. Ove godine na njemu sudjeluje 7.100 izlagača iz 100 zemalja.

Alexander Skipis iz Burzovne udruge njemačkih knjižara također kaže da je situacija dobra. On smatra da se stanje u toj branši u medijima često predstavlja pesimističnije nego što je: ‘S izuzetkom prošle dvije godine, kada smo  imali minus od 0,8 i 1,4 posto, već devet godina u našoj branši bilježimo samo rast. Drugim riječima: potražnja za knjigom i zanimanje ljudi za čitanje još uvijek su ogromni.’

Unatoč tome, tu su i novi izazovi. Knjižare moraju razvijati nove koncepte jer sve više raste konkurencija internetske prodaje. Važna je i fiksna cijena knjiga u Njemačkoj, o kojoj će se također raspravljati na Sajmu. Skipis smatra da  je ona vrlo bitna, pogotovo s obzirom na planirani sporazum o slobodnoj trgovini između Europe i SAD-a. I ističe da je fiksna cijena za svaku knjigu i te kako važna za očuvanje raznolikosti njemačke književne kulture.

Frankfurtski sajam knjiga svečano se otvara 8. listopada, stručna publika ima pristup od 9. do 13. listopada, a obični posjetitelji Sajam mogu obići preko vikenda.

Autor Petra Lambeck/Andrea Jung-Grimm
Urednik Anto Janković

Opširnije na: www.dw.de

Tagged: , , , , ,