Sakralna baština Brača u Arheološkom muzeju

Malo je poznato da jedna od najpopularnijih ljetnih otočnih destinacija ima čak 119 sakralnih objekata, od kojih su neki, poput Pustinje Blaca, među najatraktivnijima u svijetu. Riječ je o otoku Braču, koji posljednjih godina sve više privlači ljubitelje aktivnog turizma i kulturne baštine.O ljepoti i bogatstvu njegovih crkava svjedoči i upravo otvorena izložba u Arheološkom muzeju grada Zagreba ‘Sakralna baština otoka Brača – pet kulturnih itinerera’, koja predstavlja više od 60 takvih objekta. Prije nekoliko godina upravo ih je toliko obrađeno u vodiču o sakralnoj baštini tog otoka u izdanju Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

‘Bračke crkve značenjem i ljepotom ne predstavljaju samo iznimnu kulturnu i povijesnu vrijednost nego su i snažan turistički adut. Smještene u živopisnim mjestima, u maslinicima, vinogradima i na najneobičnijim lokalitetima, pružaju doživljaj za pamćenje’, istaknuo je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te dodao kako je projekt sakralne baštine Brača uz Rimske ceste i tvrđave, sastavni dio Strategije razvoja kulturnog turizma ove županije.

‘Malo je vjerojatno da će netko za vrijeme boravka na otoku uspjeti posjetiti svaku crkvu, pa će ovisno o preferencijama odabrati neke iz pet ponuđenih itinerera – ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, župne crkve, crkve na mjestima pretkršćanskih kultova, samostani i eremitaži’, istaknuo je Lino Ursić, koji je uz Vedrana Barbarića i Ninu Gostinski autor ove vrijedne izložbe koja je otvorena do 16. lipnja.

Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, kazao je kako izložba prikazuje graditeljska ostvarenja sakralne arhitekture otoka Brača, uz priču o stanovništvu i njegovoj kršćanskoj vjeri kroz godine i stoljeća.

Opširnije na: www.dalmatia.hr

L. P. / Foto: Pixabay


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,