Salon pjenušavih vina: Zagreb u znaku mjehurića

Nakon 20 godina slovenskih priredbi, Radostne prireditve uspješno su organizirale 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U hotelu Dubrovnik okupilo se 40 slovenskih i hrvatskih proizvođača, uz nekoliko zanimljivih pjenušaca iz Italije te francuskih i španjolskih vina koja se distribuiraju na hrvatskom tržištu. Salon je održan uz potporu slovenskog veleposlanstva, SLO-CRO Poslovnog kluba i Turističke zajednice Zagrebačke županije.Izvrsnu posjećenost pojačali su i brojni predstavnici medija (60-ak akreditiranih novinara). Zabilježena je brojka od petstotinjak posjetitelja, koji su tijekom pet sati imali prigode kušati oko 100 etiketa pjenušavih vina. Bio je to, kako su rekli posjetitelji, ‘pravi raj za istinske ljubitelje pjenušaca jer Zagrebu je doista nedostajao jedan ovakav događaj’.

Na otvorenju je govorila slovenska veleposlanica dr. Smiljana Knez, podržavajući ovakve susrete hrvatskih i slovenskih vinara koji jačaju gospodarsku aktivnost obiju država, ali i dobrosusjedske odnose.

Na Salonu su podijeljena priznanja najbolje ocijenjenim vinima:  
U kategoriji bijelih pjenušavih vina:
– 1. mjesto: 87,80 bodova – Istenič, Prestige, 2011
– 2. mjesto: 87,00 bodova – Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010
– 3. mjesto: 85,80 bodova – Kos, Anita, 2013
U kategoriji ružičastih pjenušavih vina:
– 1. mjesto: 87,80 bodova – Čarga | Since 1767, Donna Regina Rosé, 2013
– 2. mjesto: 87,00 bodova – Sibon pjenušci, Sibon rosé, 2014
– 3. mjesto: 86,80 bodova – Vina Vuglec, Rozalia rosé, 2013
Najviše ocijenjeno hrvatsko pjenušavo vino bio je s 87,00 bodova – Misal Peršurić, Blanc de blancs, 2010.

Tijekom Salona održane su dvije radionice. ‘Susret Hrvatske i Slovenije’ predstavio je na slijepom kušanju tri top hrvatska i slovenska vina nakon ocjenjivanja 3. veljače u Ljubljani uz moderatore Ivanu Valić, enologinju i sommelierku i Jožu Rozmana, sommeliera i publicist. Na ‘Susretu Champagne i Franciacorte’ posjetitelji su uživali u ponajboljim francuskim i talijanskim pjenušavim vinima uz jedno iznenađenje – prosecco privatne kolekcije Cartizze vinarije Bisol. Moderatori su bili Filip Savić, najbolji sommelier Hrvatske 2016. i Marija Vukelić, WSET L2, prof. francuskog i talijanskog.

Na Salonu su posjetitelji mogli kušati slovenski sir sirarstva Kranjec i poznati Kraski pršut te piti Radensku tri srca. Fini je domaći kruh donirala poznata zagrebačka pekarnica Trajković iz Nove vesi, a glazbom je u nekoliko navrata atmosferu podignuo glazbeni sastav L’Abeille.

Podsjećamo ljubitelje pjenušavih vina da od 10. do 18. veljače. traje Sparkling Week u kojemu se u ‘wine friendly’ restoranima nude pjenušava vina izlagača Salona po – popularnim cijenama. Popis pogledajte ovdje.

Za ljubitelje vrhunske gastronomije, u ponedjeljak, 13. veljače u restoranu Noel organizirana je posebna večer pjenušaca na kojoj će se tri top slovenska pjenušca sljubiti s jelima hrvatskog chefa Goran Kočiša iz zagrebačkog Noela, a tri top hrvatska pjenušca s jelima slovenskog chefa Igora Jagodica iz ljubljanskog restorana Strelec.

Tjedan zaokružuje i 4. Salon pjenušavih vina u Ljubljani, u petak 17. veljače na kojemu se, uz slovenske očekuju i neki hrvatski pjenušci, među kojim istarski Cattunar i pobjednički – istarski Misal i međimurski Sibon. Na ljubljanskom Salonu će se predstaviti 38 vinarija – proizvođača pjenušaca i održat će se dvije radionice: ‘Susret Slovenije i Hrvatske’ i ‘Ružičasti mjehurići za mlade’.

M. V. / Foto: Julio Frangen


1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu
Tagged: , , , , , , , , , ,