Samobor: Via VINO uz kremšnite, greblice i bermet

U zagrebačkoj oazi za bijeg od gužve, Samoboru, održano je završno događanje Via ART u sklopu projekta Via VINO.U organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije na glavnom samoborskom trgu predstavljeno je događanje ‘Via ART – spoj vina, umjetnosti i lokalne gastronomije’. U vremenu u kojem je povratak prirodi, samoodrživom razvoju i lokalnoj proizvodnji postao fokus svih nas, zatvorilo se Via VINO za ovu jesen. ‘Danas smo domaćini završetku projekta koji spaja gastronomske i vinske vrijednosti s onim kulturnim, a istima Samobor obiluje i ima se čime pohvaliti. Naša bogata povijest, kultura, običaji i baština dio su našeg svakodnevnog života, a mirisi i okusi lokalnih delicija oduvijek zovu na nove posjete. Zahvaljujem Turističkoj zajednici i svim sudionicima koji su se uključili u ovu manifestaciju’, rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora .

Projekt Via VINO trajao je od 15. listopada do 15. studenog kroz koji su se održavala brojna događanja na lokacijama diljem Zagrebačke županije. Tako su se vinarije u okolici predstavile i širom otvorile svoja vrata uz niz dodatnih sadržaja – filmove, koncerte ili umjetnost, okruženima poznatim ljepotama samoborskog, plešivičkog, zelinskog i moslavačkog krajolika. Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije, kazala je kako ova županija dugi niz godina ulaže u vinarstvo i vinogradarstvo te će nastaviti i dalje. ‘Zagrebačka županija je u samom vrhu po broju zasađenih trsova. Na više od 900 hektara posađeno je više od pet milijuna trsova iz kojih dobivamo vrhunska vina koja osvajaju značajne nagrade’, istaknula je Glasnović.

Via VINO upoznalo je sve sudionike s ljepotama zagrebačkog prstena, njezinim vinima i vinogradima. U Turopolju su se gledali filmovi na otvorenom uz mirise turopoljskih tartufa, u Zelini su nastali divni koncertni trenuci, a u svakom dijelu upoznavalo se kraj i ljude koji u njemu stvaraju i žive. Na taj način obišla se cijela Zagrebačka županija promovirajući prepoznatljive turističke potencijale, okupljajući domaće proizvođače, čuvajući tradiciju, baštinu i kulturu. ‘Ovim projektom, u sklopu projekta In Cultura Veritas promoviramo posebnosti Zagrebačke županije kroz vino i gastronomiju. Ovo je nastavak priče kako spojiti kulturu i vino. Iako ne možemo provoditi manifestacije kako smo inače navikli, pokušavamo stvoriti novi turistički proizvod – spojiti kulturu s vinom i gastronomijom u potpuno novom obliku. Želimo svim građanima, turistima i posjetiteljima pružiti jedno novo iznimno zanimljivo iskustvo s doživljajem’, istaknula je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Via ART je multimedijalna umjetnička izložba koja prenosi priče o vinarima i vinskim cestama područja Zagrebačke županije. Uz izložbu okuplja brojne lokalne ugostitelje pa su tako u ovom završnom na promociji samoborske gastronomske i turističke ponude sudjelovali Pekarnica Nikl, Samoborska klet, vinarija Bermet Filipec, hotel i kavana Livadić i Krčma Gabreku 1929 Samobor uz Samoborski muzej.

Projekt ‘In Cultura Veritas’ promovirao je vinske ceste u Zagrebačkoj županiji gdje su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan i Franza Liszta. Bez obzira što je projekt završio, uvijek možete samostalno istražiti ih i stvoriti nove navike uživanja koje ćete, sigurni smo, nastaviti prakticirati i nadolazećih sezona.

V. K. / Foto: TZ ZŽ


Tagged: , , , , , , , , , , ,