Šampanjci Collard-Picard u vinoteci Bornstein

U zagrebačkoj vinoteci Bornstein predstavljena je šampanjska kuća Collard Picard koja je po prvi puta dostupna na i našem tržištu. Prezentaciju i degustaciju vodio je osobno vlasnik kuće Olivier, koji je u Zagreb došao u pratnji supruge Caroline.Olivier Collard PicardKušalo se sedam izvrsnih šampanjaca od ponajboljeg grožđa Grand Cru i Premier Cru položaja – Collard-Picard Cuvée Selection, Collard-Picard Prestige Brut, Collard-Picard Dom Picard Grand Cru Blanc de Blancs, Collard-Picard Essentiel 2006, Collard-Picard Rosé, Collard-Picard Premier Cru Cuvée des Merveilles Brut Rose 2002 i Collard-Picard Cuvée des Archives Brut Millesime 2002.

Kuća Collard-Picard svoj osebujan karakter zahvaljuje obiteljskom nasljeđu Oliviera i Caroline koji su zajedničkim snagama i specifičnom pristupu proizvodnji stvorili potpuno novi brand.

Njihova priča započela je 1996. godine, samo dan nakon vjenčanja. Naime, Olivierova obitelj koja je s proizvodnjom šampanjaca započela 1889. godine njeguje posebnu tradiciju koja nalaže da svaka generacija stvara svoj vlastiti brand. Par je započeo s 1,8 hektara vinograda obiteljskog nasljeđa iz kojih se grožđe prerađivalo u obiteljskom podrumu, a 2006. godine, kada su dovoljno ojačali, izgradili su vlastiti podrumu na periferiji Epernaya, u mjestu Villers-sous-Châtillon.

Mario Meštrović, Ivan Srpek, Caroline i OlivierDanas obrađuju ukupno 15 hektara vinograda i pune oko 130.000 butelja godišnje. Njihova baština osigurala im je neke od najboljih položaja u regiji. Olivier Collard unuk je velikog Renѐa Collarda iz mjesta Reuil, jednog od najuglednijih vinogradara u Šampanji. Od njega je naslijedio pozicije u dolini Marne s kojih dolazi ponajbolje grožđe pinota crnog i pinot meuniera dok je Caroline u brak donijela Grand Cru položaje veličanstvenog chardonnay-a – iz mjesta Mesnil-sur-Oger u regiji Côte des Blancs.

Posebna pažnja posvećuje se vinogradima kako bi ih što bolje razumjeli i optimizirali kvalitetu i količinu grožđa koje daju istovremeno poštujući terroir. Filozofija je to koju je Olivier naslijedio od djeda. Simbioza tradicije i modernog pristupa vidljiva je i u podrumu. Kako bi se očuvala svježina malolaktične fermentacije nema, maceracija je hladna a temperatura u tankovima strogo kontrolirana. Vina odležavaju u velikim hrastovim bačvama i do 2 godine. Ekspeditivni liker koji se koristi u proizvodnji dobiva se iz koncentriranog soka grožđa. Posljednjih šest godina proizvodnja je isključivo organska i u iščekivanju su potvrde – organic certification by Ecocert. Čak i etikete nose osobni pečat. Za njihov dizajn i eleganciju kojom je zaokružen put od vinograda, preko podruma pa sve do čaše zaslužna je Caroline.

Šampanjci kuće Collard-Picard nose oznaku RM, odnosno Récoltant Manipulant što znači da su proizvedeni isključivo od vlastitog grožđa. Ova oznaka popularizirana je u novije vrijeme i pokrenula je trend među poznavateljima i ljubiteljima šampanjaca. Sve češće i radije kupuju se šampanjci manjih obiteljskih proizvođača. Oni nerijetko za puno nižu cijenu pružaju znatno veću kvalitetu s obzirom da njihova cijena nije preopterećena potrebom za generiranje velikih marketinških budžeta.

P. R.


Pročitajte još: Ljetni koncept uživanja u šampanjcu


 

Tagged: , , , , , , , , ,