Saša Bernobić: Inovativna OH wines u Vinskom klubu

U zagrebačkom Vinskom klubu predstavio se OH wines iz istarske Vižinade, obiteljski brend vina koji priča o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života i inovativnom pristupu.Vinski klub, na čelu sommelierom Tomislavom Jakopovićem, ugošćuje vrhunske vinare s posebnom filozofijom, pa su i ovog puta oduševili sa svojim gostom. Saša Bernobić konstantno traži i teži višem, i to svojom kolekcijom savršeno pokazuje.

Na osunčanim zapadnim visoravnima podno Vižinade u selu Ohnići tradicionalno u odličnim geo-klimatskim uvjetima obitelj Bernobić obrađuje vinograde milovane daškom mora. Njihova uvjerenja su obiteljsko prenesena ljubav prema zdravom načinu podizanja vinograda u skladu s ritmovima prirode, koja vinu daju izvornost.

Saša Bernobić kaže da je njegova vizija kontinuirano nadograditi blagodati prirode, stvarati svježa i pitka vina, istodobno stvarajući vina koja će uvijek pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije. Njegov način proizvodnje vina je istraživački, ako svijet znanosti izbaci nešto što mijenja stil i karakter vina na pozitivno, Saša će prvi to osobno isprobati u svom podrumu. Trenutno istražuje trend novih vrsta kvasaca koje znanost daje i veseli ga sama pomisao što će tek nastati od toga. Oh Wines vinogradi prostiru se na 5 hektara, gdje uzgaja malvaziju, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon te od ove godine i muškat žuti. Od ovih sorti u konačnosti stvara 10 etiketa.

Uz vinograde, ponosno uzgaja autohtone sorte maslina koje daruju izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sveukupno ima oko 400 stabala maslina i ove godine planira zasaditi još 120 stabala, tako da će zatvoriti proizvodni ciklus s 520 stabala maslina što je nešto malo manje od 2 hektara maslinika. Od sortimenta imaju leccino, pendolino i istarsku bjelicu. Posebnost njegove proizvodnje Evoo ulja je selekcija Denocciolato, prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno otkoštavanjem ploda. Time se dobije hladno prešano- pulpa ulje, nutritivno vrjednije, jer se eliminiraju negativni fenoli iz koštica. Godišnje proizvede 20 do 30 butelja, te je ova selekcija uglavnom namijenjena kuharima Michelin restorana.

Na promociji u Vinskom klubu kušali smo pet Oh vina i otkošteno maslinovo ulje. Od svježih vina (lepršavih, izražene voćnosti, čiste aromatike na nosu i laganog tijela) najprije smo upoznali  Malvaziju 2021, zatim Oh yeah kupažu malvazije i chardonnaya te fini voćni rosé Oh my darling. Od odležalih, tu su bili pjenušac i Teran barrique, nježnih tanina s ugodno spojenim kiselinama, vrlo balansiran i ugodan.

Oh Rosaline je pjenušac proizveden klasičnom metodom od terana koji odležava na kvascu i do 22 mjeseca. Karakteristične jagodaste aromatike s notama krušnih mrvica karakterističan je za pjenušce proizvedene ovakvom metodom. Saša tvrdi kako samo klasična metoda daje ono pravo, što pjenušac mora imati. Radi se o metodi sekundarne fermentacije u boci, tzv. šampanjizaciji. Oh Rosaline, vrlo je nježnih perlica, u ustima nježno s dugim aftertasteom nakon kušanja.

U vezi roséa nije bilo previše pitanja, većinu je oduševio. ‘Ono što se htjelo postići, postiglo se. Intenzivnog mirisa, vrlo prepoznatljivog okusa bobičastog voća. U ustima se ponaša fantastično, dokaz je koliko je vino sočno. Ovo je zasigurno jedan od deset najboljih hrvatskih roséa’, kaže Tomislav Jakopović. Grožđe se za ovo vino preša zajedno s peteljkom, koja doprinosi nježnijim i čistim bojama te izraženijom voćnom aromatikom. Jakopović zaključuje kako će ovo vino biti dobro svim iskusnim poznavateljima vina, isto kao i onima koji se tek susreću s vinom.

‘Ovaj Teran barrique 2018 možda nije još veliko vino, ali definitivno ima sve argumente da to postane. Ovo vino uopće nije potrebno secirati, jer ovakvo vino djeluje kao kompaktna cjelina’, nadodao je Tomislav Jakopović. Dobiva se od kasne berbe s najboljih položaja. Fantastično čistih aroma, jako dobar utjecaj drveta francuskog hrasta u kojem leži 18 mjeseci, a gotovo uopće se ne osjeti aroma dima. Fermentirano je s kvascem Terra Rossa, koji je prvi hrvatski certificirani kvasac dobiven selekcijom na teranu od strane njemačkih biotehnologa. Jakopović je savršeno opisao sve note ovog vina, rekavši da jako asocira na crna i crvena bobičasta voća, pogotovo crni ribiz te ima i dozu pikantnosti. Sve ono što smo osjetili u mirisu, dočekalo nas je na nepcu što pokazuje koliko su velike predispozicije ovoga vina.

Vinarija Oh Wines pokazuje novu filozofiju i novu budućnost. Saša želi tržištu dati najbolje od najboljeg. ‘Ne treba gledati druge već imati svoju filozofiju, a kupac je taj koji daje blagoslov’, navodi Bernobić. On uvijek prati novitete u znanosti i vinarstvu te ih nastoji implementirati u svom podrumu. Trenutno radi na uvođenju novog pristupa biodinamike u podrumu s non-saccharomyces kvascima. Svojim vinima pokazuje koliko je svoj i koliko se ne boji riskirati. Kaže za sebe kako je toliko lud da uzme neki novi proizvod i s njim odradi i do 70% cjelokupne proizvodnje. Svjestan je da će, ako ne uspije, vino doslovno proliti i uništiti, ali toliko vjeruje u nove stvari da ga samopouzdanje gura naprijed u nova istraživanja i pokuse. Mi smo se u Vinskom Klubu uvjerili koliko se isplatila njegova ‘ludost’ i nadamo se još luđim projektima iz Vinarije Oh Wines.

A. P. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,