Sebastian Doe: Zagrebački apel za Markov trg i Bruxelles

Zagrebački kantautor i učitelj Sebastian Doe (Ivan Petranović) i njegovi gosti predstavljaju videospot ‘Zagrebački apel za Markov trg i Bruxelles’.

Pjesma i spot apeliraju na što skoriju obnovu zagrebačkih škola, koje su devastirane u potresu, a neke od njih i u nedavnoj poplavi. Sebastian Doe je učitelj u osnovnoj školi Dr. Ivan Merz, a na stvaranje pjesme su ga potaknuli vlastiti učenici, koji iz sigurnosnih razloga ne mogu boraviti u svojoj školi. U ovom plemenitom apelu, Sebastian Doeu su se priključili brojni gosti – Dubravko Jantolek (bas), Domagoj Holjevac (bubnjevi), legendarni Gustaf, Edi Maružin (vokal), Robert Mareković (vokal), Igor Baksa (vokal), Miki Solus (vokal), Vedran Ivorek (prateći vokal) i Mali zbor OŠ Dr. Ivan Merz. Videospot je režirao Josip Šomođi, a u snimanju mu je pomogao Jura Troje.

Glazbu i stihove je napisao Ivan Petranović, pjesma je snimljena u zagrebačkom studiju @Pod.roomstudio, za snimanje i miks je zaslužan Dražen Gavrilović, mastering je napravio Pavle Miholjević, a aranžeri su Dubravko Jantolek, Domagoj Holjevac, Ivan Petranović, Dražen Gavrilović, Edi Maružin, Robert Mareković, Igor Baksa i Miki Solus.

‘Pjesma je nastala po narudžbi kad sam se 11. svibnja vratio u školu i kada me naših petero trećaša zamolilo da im napišem pjesmu o potresu. Mi nismo mogli biti u našoj OŠ Dr. Ivan Merz, Račkoga 4, u centru, ali smo gostovali u OŠ Matka Laginje. No, niti u Laginjinoj iz sigurnosnih razloga nismo smjeli van na dvorište. Danas je zadnji dan ove školske godine i možemo na dvorište škole u kojoj gostujemo, ali naš Merz nam još nije siguran i obnova će trajati cijelu sljedeću školsku godinu. Za to vrijeme mi ćemo gostovati u čak tri zagrebačke škole. Pjesmom ‘Zagrebački apel za Markov trg i Bruxelles’ želimo ubrzati obnovu glavnog grada, a pjevat ćemo je dokle god sva djeca ne budu u svojim parkovima, vrtićima i školama’, kaže ovaj osebujni učitelj i glazbenik.

Sebastian Doe se javnosti predstavio debitantskim albumom ‘Novo zdravlje dolazi’, zaraznom pjesmom ‘Bic’, a surađivao je i s grupom U pol’9 kod Sabe na singlu ‘Ljubavna pjesma’. Sentimentalnu baladu ‘Isabelle’ posvetio je popularnoj francuskoj pjevačici i kantautorici Zaz (Isabelle Geffroy), a u pjesmi ‘Bogataši vremenom’ opisao je početak ljubavnog odnosa između dvije zaljubljene duše.

Pažnju brojnih medija (uključujući BBC) privukao je hvalevrijednom akcijom u vrijeme pandemije korona virusa. Naime, Ivan (Sebastian Doe) radi kao učitelj u OŠ Dr. Ivan Merz te je potaknut porukama vlastitih učenika, kojima nedostaje škola, došao na nesvakidašnju ideju – sjeo je na bicikl (živio je u Hrvatskom Leskovcu), na leđa stavio gitaru i ukulele, ‘pedalirao’ do Zagreba i svirao učenicima i roditeljima ispod njihovih balkona i prozora! Ovom predivnom ljudskom gestom, Sebastian Doe je izuzetno razveselio i iznenadio učenike, koji u vrijeme pandemije koronavirusa nisu mogli izlaziti iz svojih kuća.

S. M.


Tagged: , , , , , , , ,