Seljačka buna: Rekonstrukcija Bitke kod Stubice

Buna traje! – ponovo će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u ‘borbi za pravicu’.

Povijesna bitka koja je ‘pokazala šake’ vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja. Tisuće posjetitelja imat će priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenih Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog kaleža, a zajedno s Turističkom zajednicom područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema pravi spektakl.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, održat će se 10. veljače na bojnom polju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati rekonstrukciju Seljačke bune iz 1573. godine koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz spektakularnu Bitku kod Stubice, koja će se održati 10. veljače s početkom u 14 sati kod dvorca Stubički Golubovec posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program. Sudjelujte u puntanju i budite dio najvećeg povijesno kulturnog spektakla na ovim prostorima!

V. Z. / Foto: Zrinka Stakor


Tagged: , , , , , , , ,