Sheng-Wen Lo: Izložba Bijeli medvjed

Sheng-Wen Lo, pobjednik Organa Vida, recenzije portfelja 2016. godine, koja je uključivala samostalnu izložbu na festivalu ove godine, publici će se u ponedjeljak, 4. rujna (20 sati)  u zagrebačkoj galeriji Greta predstaviti radom ‘Bijeli medvjed’.Serija ‘Bijeli medvjed’ prikazuje polarne medvjede u njihovim umjetnim staništima diljem svijeta, pokušavajući istaknuti dileme vezane uz držanje životinja u zatočeništvu. Pod određenim okolnostima ono može imati povoljan učinak, no prakse brojnih zooloških vrtova i akvarija su diskutabilne. Projekt je proveden na 26 lokacija diljem Europe i Kine. ‘Bijeli medvjed’ ne bavi se polarnim medvjedima, već proučava upitne simptome programa zatočeništva fokusirajući se na jednu životinjsku vrstu. U pokušaju da imitiraju arktički okoliš, a istovremeno budu ugodne za ljude, ove često bizarne strukture predstavljaju spoj prirode, doma i pozornice.

Jukstaponirano umjetnim pozadinama, ograđeno boravište s ovim krznenim protagonistima čini viziju dekoriranu kontrastnim elementima – gromadama, travnjacima, platoima, bazenima, gumama za automobile, lažnim tuljanima, kamenim stubama, obojenim ledenjacima, jahtama, avionima, pa čak i neboderima. Budući da su u ograničene prostorom i prihodima, konfiguracije sa zatočenim polarnim medvjedima portretiraju dvoznačnost modernih zooloških vrtova. Često promovirani kao egzotična, karizmatična megafauna, polarni medvjedi otkrivaju srž problema konzervacije, istraživanja i edukacije, nastalih zbog privilegiranja zabave.

Sheng-Wen Lo rođen je 1987. u Tajvanu, a trenutno živi u Nizozemskoj. Zanimaju ga suvremeni ljudsko-životinjski odnosi te nastoji potaknuti raspravu o toj temi. Radi s fotografijom i pokretnim slikama, video igrama i instalacijama. Diplomirao je fotografiju na Kunstakademie St. Joost u Nizozemskoj i računarstvo na Computer Music Lab na National Taiwan University. Znanstvene vrijednosti i metodologije imaju važno mjesto u njegovu radu.

Radovi su mu izlagani na EYE Filmmuseum and Fotofestival Naarden u Nizozemskoj, Festivalu fotografije Organ Vida, ICP Museum u New Yorku, FORMAT Photo Festivalu, Belfast Photo Festivalu u UK-u te LianZhou Foto Festivalu u Kini. Pobjednik je recenzija portfelja na FORMAT Photo Festivalu (2017.), Festivalu fotografije Organ Vida (2016.) te Young Art Taipei (2015.).

G. G.


Tagged: , , , , , , , ,