Simfonija maslinovih ulja Salvela

Peto poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu No No No (Preradovićeva 12).‘Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe – s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana’, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

‘Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetskih trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima’, rekao je Gordan Graovac, voditelj restorana.

Akteri ovog poglavlja Premium priče, bili su još:
– Uljara Salvela (Agroprodukt, Istra) – ekstra djevičanska maslinova ulja
– Vinarija Medea (Agroprodukt, Istra) – vina Montiron malvazija 2015., Punta Greca 2012. i 2013.
– OPG Leonardo Palčić, Istra – biser vino Giovanni
– Pavelić proizvodnja, Lekenik – jabučni sok bez konzervansa, boje i aditiva

Marko Krstačić je predstavio uljaru Salvela i vinariju Medea te je kroz menu predstavljao pojedina maslinova ulja, dok je vina prezentirala Jelena Puh Miloš, voditeljica Eno expert akademije.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela dobiveno je od maslina koje potječu iz maslinika na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino.

Asortiman Salvela ulja sastoji se od monosortnih ulja i blenda Aurum. Proizvodi se prate s posebnom pažnjom i njegom, od uzgoja u masliniku do pretakanja u bocu, što je
rezultiralo i brojnim nagradama na prestižnim domaćim i svjetskim smotrama ulja.

Chef Kornelije Malić, Sandra Marček Cvitić (vina Medea) i Marko Krstačić (maslinova ulja Salvela)

Medea vina dolaze s područja južne Istre; okolice Medulina i Pule. Vinogradi se prostiru na površini od 60 hektara na kojima je većim dijelom zasađena malvazija istarska i merlot te manji, mladi vinogradi chardonnaya, cabernet sauvignona, terana, refoška i syraha. Najznačajniji proizvodi vinarije su vina limitiranih serija, Montiron malvazija i Merlot Punta Greca. Medea vina zadnjih godina osvajaju niz nagrada na prestižnim natjecanjima, a napravljen je i iskorak na svjetske smotre gdje su također ostvareni zavidni rezultati.

GET / Foto: Silvija Munda


Vina i jela uz maslinova ulja Salvela

Bosanska Gradiška: Gastronomija spaja ljude
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,