Bosanska Gradiška: Gastronomija spaja ljude

Četvrto poglavlje Premium priče u organizaciji zagrebačke udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u restoranu Đerdan u Bosanskoj Gradišci.tomislav-stiplosek-ruzica-jukicic-dragan-sljivic-i-gordan-surlanAkteri ovog poglavlja, uz udrugu G.E.T. i restoran Đerdan kao domaćina, bili su:
Ružica Jukičić iz Zagreba – višestruko međunarodno nagrađivana chefica te licencirana ocjenjivačica svjetske kuharske organizacije, također f&b menadžerica te nutricionistica;
Dragan Šljivić iz Banja Luke – višestruko međunarodno nagrađivan chef, jedan od najboljih i kuhara u regiji, trenutno glavni chef restorana Monogram (Banja Luka)
Tvrtka Agroprodukt (Pula / Vodnjan) sa svojom vinarijom Medea (uz naglasak na vina malvazija Montiron i merlot Punta Greca) i uljarom Salvela (sortna maslinova ulja te blend Aurum)
Podrum Lukić iz Ljiga (Srbija) i rakija Dekada – stara šljivova prepečenica, 10 godina odležana u za nju posebno napravljenim bačvama (bačve su od hrasta, ali u svaku bačvu je dodano i par dužica od duda)
Tvrtka Camelot iz Zagreba – ekskluzivni uvoznik i distributer Habanos S.A. i Davidoff Oettinger cigara i pribora, koji je predstavio cigaru Ramon Allones Specially Selected

Ružica Jukičić i Dragan Šljivić imali su zadatak naizmjenice pripremiti jela koja će se sljubiti uz zadana vina vinarije Medea. Iako se njih dvoje poznaju pet godina i više su se puta susretali na natjecanjima, ovo je bilo prvi put da kuhaju zajedno na ovakav način, a pokazali su da se znaju nositi s izazovima; odlično su ispunili zadatak i primili pohvale zadovoljnih gostiju – predstavnika medija i ugostitelja iz Zagreba i Banja Luke.

Menu

Rose Cuvée 2015., Medea – piće dobrodošlice
Pašteta restorana Đerdan (Vladan Šurlan)

malvazija-2015-medea-mala-s-kamena-ruzica-jukicicMalvazija 2015., Medea
Mala s kamena – marinirana trilja s biskvitom od hrena, perle od limuna s Aurum maslinovim uljem (Ružica Jukičić)

Chardonnay 2015., Medea
Ćuretina a’la Genovese – pureći minjoni s lizalicom od parmezana, marinirana baby mozzarella s duvan čvarcima (Dragan Šljivić)

malvazija-montiron-2015-medeaMalvazija Montiron 2015., Medea
Masna slasna – pačji confit, barrique smokva, home made krpica (Ružica Jukičić)
Malvazija Medea Montiron dolazi iz vinograda starog 35 godina, smještenog na posebnoj, dubokoj, degradiranoj crvenici prožetoj kamenim strukturama, koja vinu daje izuzetnu mineralnost i puniju boju s jasnim žutim odsjajem. Okusno je puna, zaokružena, s naglašenom notom mineralnosti koja joj daje ugodnu svježinu.
Kritičari ju ocjenjuju kao jednu od najboljih malvazija berbe 2015.

Merlot 2015., Medea
Jagnjeća rolada – rolana janjetina punjena sirom i suhom rajčicom, šparoge (Dragan Šljivić)

merlot-2015-medea-jagnjeca-rolada-dragan-sljivicTeran 2015., Medea
Carska – karamelizirana svinjska potrbušina, krema od celera, sotirani poriluk, vrganji i celer (Ružica Jukičić)

Merlot Punta Greca 2013., Medea
Bbq steak – biftek, pohani kozji sir, bbq sladoled na tostiranom bademu (Dragan Šljivić)
Punta Greca je izdašan, bogat merlot iz odabranog grožđa, odnjegovan u drvu i u konkurira za jedno od najboljih crvenih vina Istre.
Radi se samo u najboljim godinama, od grožđa iz vinograda na položaju Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline.
Vino je suho, ugodno toplo i mekano, dok je s druge strane djelomično svježe te tanično s finim i mekanim taninima i krasi ga puno tijelo. Vino je u odličnoj ravnoteži te ima jako dobar intenzitet okusa i lijepu trajnost u ustima te finu kakvoću.

Perfect Match – uz deserte su sudionici birali Medea vino po želji kako bi sami našli svoj perfect match (savršeni spoj)

Pendolino – biskvit od badema, ekstra djevičanska pralina (Ružica Jukičić)

Slatka simfonija – panna cotta od kozjeg jogurta, smokve kuhane u prošeku, coulis od maline i Tres leches (Dragan Šljivić)

Mnoga su jela, a posebno desert Pendolino, pratila ekstra djevičanska maslinova ulja Salvela. Masline za ova ulja dolaze iz maslinika na poluotoku pored Stare Barbarige, na lokalitetu Salvela. Ova ulja vrhunske kvalitete uvrštavaju se među najbolja svjetska ulja, a na ovom gastro događaju posebno su predstavljena fenomenalna svježa ulja sorti Pendolino i Leccino.

Digestiv

dekada-destilerija-lukicDekada, destilerija Lukić (10 godina stara šljivova prepečenica, odležana u posebnim drvenim bačvama)
+ cigara Ramon Allones Specially Selected

Dekada je zagasito žuta, raskošna rakija podruma Lukić iz Ljiga (Srbija), stara šljivova prepečenica, spravljena od sorti Požegača i Ranka te 10 godina odležana u za nju posebno napravljenim bačvama – bačve su od hrasta, ali u svaku bačvu je dodano i par dužica od duda. Ovu je rakiju predstavila Slađana Lukić.

Alen Kosanović, direktor tvrtke Camelot iz Zagreba, dobio je zadatak odabrati kubansku cigaru koja će aromatski odgovarati uz rakiju Dekada. Svaki ljubitelj cigara će reći da se ‘cigara ne puši, već uživa’, a to je zato što se njezin dim ne uvlači u pluća nego se zadržava u ustima te lagano ispuhuje kako bi se uživalo u bogatoj aromi. Upravo je stoga, baš kao i kod hrane, moguće cigaru sljubiti s pićima, posebice onim odležanim, kao što su moćna vina ili destilati.

Za ovu priliku, on je odabrao Robusto cigaru srednje do jakog okusa, jako dobro balansirane slatkaste arome s nijansom cedra i oraha i s tek dodirom meda, Ramon Allones Specially Selected. Ova je cigara 2015. godine bila druga cigara svijeta po izboru Cigar Aficionado magazina. Zanimljivo je i da ove ili sljedeće godine dolazi nova, regionalna edicija cigara, rađena na Kubi samo Hrvatsku i Sloveniju – Ramon Allones – Terra Magica size Double Edmundo.

restoran-derdanRestoran Đerdan nalazi se u Bosanskoj Gradišci, uz samu državnu granicu. Obiteljski je restoran kojeg vodi Gordan Šurlan, a glavni kuhar je njegov brat Vladan. Istinski su zaljubljenici u gastronomiju, stalno u traženju nečeg novog. Trude se konstantno unaprjeđivati poslovanje, kako kroz razvoj gastronomskih potencijala, tako i kroz kvalitetu usluge. Tople i domaćinske atmosfere, hedonističkog ambijenta, restoran je kao stvoren za uživanje s obitelji i prijateljima.

Premium priča je projekt udruge G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Cilj ovog projekta je istaknuti premium proizvode, ideje, ali i ljude te im dati medijsku pažnju. Težište je na proizvodima koji još nisu sve-popularni; možemo reći kako bi premium priča trebala biti njihova odskočna daska jer proizvodi su vrhunski, ali nisu dovoljno predstavljeni javnosti. Ista je stvar i s ljudima, profesionalcima iz područja eno-gastronomije, koji su odlični u svom poslu, ali su možda neopravdano premalo medijski prezentirani. Premium priče uvijek rade s više aktera tako da ih spajamo u jedinstvene i uvijek vrhunski organizirane eno-gastro događaje.
‘Volimo reći da ovim projektom pomičemo granice, a ovaj put smo granicu prešli i doslovno. Spajanjem proizvoda i ljudi iz Srbije, BiH i Hrvatske, vjerujemo da smo opravdali naslov ovog, četvrtog poglavlja Premium priče – Gastronomija spaja ljude’, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T., istaknuvši kako ga iznimno vesele više nego pozitivni komentari sudionika.

P. R. / Foto: Helena Pletković i Julio Frangen


GET-Premium priča 3-organizatori, vinari, proizvođači hrena, Iva Pehar i Ivan Maljevac
Gastro premium priča 3: Nova generacija
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,