Premium priča: Sladoledi i vino

U jednoj od najboljih zagrebačkih pizzerija, Chateau des Jardins, u Tkalčićevoj ulici, održana je druga premium priča u organizaciji udruge za kulturu sola G.E.T. Osim neupitne kvalitete pizza, ova pizzeria izuzetno podržava vinsku priču pa time daje divnu podlogu ispričanoj priči. Ovaj put sljubljena su premium vina Kutjeva d.d., stalnog pratitelja u projektu, s premium sladoledima Gelati D’Oro – Natura.Premium priča - sladoledi i vinoNa samom početku poslužen je Maximo brut, odličan pjenušac Kutjeva d.d. ‘Maximo brut je pjenušac rađen tradicionalnom metodom, 100% od graševine, kojem je umjesto ekspedicionog likera dodana ledena berba graševine. To mu daje posebnu notu slasti i izvanredno se sljubljuje s laganim slasticama, što ovi sladoledi nesumnjivo jesu’, objasnio je sommelier Aleksandar Noršić.

Sladoledi NaturaNitko zapravo ne zna točno kako je nastao sladoled, ali priča o njemu seže još u Kinu, 3000. godina p.n.e. te postoji priča da je sladoled stigao u Europu preko pohoda Marka Pola.

Zanimljivo je da postoje zapisi kako je, još u vrijeme Perzijskog rata, vojskovođa Aleksandar Veliki svoje trupe osvježavao sladoledom koji je bio mješavina ohlađene smjese leda i šećera, dok su Egipćani u sladoledu uživali na drugačiji način. U doba faraona za pripremu sladoleda koristilo se uglavnom devino mlijeko uz vrhnje ili jogurt, koje se nakon dodavanja kandiranog voća i orašastih plodova smrzavalo i posluživalo kao posebna delicija.

Sladoled i vinski preljevU priču o sladoledima uvela nas je magistrica nutricionizma Diana Gluhak: ‘Iako su još stari narodi znali kako se ukusno osladiti, zapravo nemamo često priliku probati neke posebne, funkcionalne sladolede, koji osim odlične hranjive vrijednosti imaju i odličan okus. Upravo su takvi sladoledi Gelati d’Oro.’ Objasnila je razliku između ‘običnih’ sladoleda i gelata. ‘Za gelato se često misli da je to talijanska riječ za sladoled, ali zapravo je riječ za super-sladoled. Naime, gelato je znatno gušći, stoga ga ne treba zamrzavati na vrlo niskim temperaturama, kremaste je strukture i znatno bolje hranjive vrijednosti. Jednako tako, Gelati d’Oro Natura su testirani bezglutenski proizvodi, a onaj s okusom jagode prikladan je i za vegane’, objasnila je i dodala informaciju koja će razveseliti sve ljubitelje sladoleda: ‘Jeste li znali da se gelato preporučuje kao kvalitetan međuobrok? Osim što je izvor kalcija, kvalitetnih proteina mlijeka ili riže (ovisno kako je rađen), ovi sladoledi sadrže i cikoriju, koja je vrlo vrijedan izvor prehrambenih vlakana koji povoljno djeluju na probavu. Ako želite jesti slasticu koja iza sebe ima dobru hranjivu priču, Gelati d’Oro su gelato sladoledi s kojima će vaši okusni pupoljci ostati oduševljeni.’

Predstavljeni sladoledi branda Gelati d’Oro, linije Natura, hrvatski su proizvod. Proizvođač je tvrtka Frigus vecla iz grada Krka. ‘Gelati d’Oro ime je dobio po nazivu kojim su još stari Rimljani zvali otok Krk, Isola d’Oro – otok od zlata.

Sladoled linije Natura je visokokvalitetna slastica proizvedena od vrhunskih sirovina isključivo prirodnog podrijetla’, rekao je vlasnik tvrtke Dalibor Jurina te dodao: ‘Bogatstvo okusa postignuto je korištenjem vrhunskih sastojaka, kao što su jagoda iz Vrgorca, Vanilija Bourbon Madagascar BIO, Kakao Dominicana BIO Fairtrade, Lješnjak Piemonte IGP… U njemu nema umjetnih boja, stabilizatora, aroma niti emulgatora. Ima manji udio šećera i masti od uobičajenog sladoleda te ne sadrži gluten što dokazuje i certifikat.’ Dakle, ovo je slastica je u kojoj možete uživati u vrhunskom okusu, a ujedno je i potpuno prirodna.

Maximo brutOsim pjenušca Maximo brut, još su neka premium vina Kutjeva d.d., točnije Maximo Nero (cabernet sauvignon, merlot i syrah), de Gotho Crni Pinot i graševina Turković, sljubljena sa sladoledima, ali ne kroz čašu. Jedan od naših najboljih kuhara, Belizar Miloš iz restorana Agava, pripremio je preljeve od redukcije navedenih vina koji su u kombinacijama s ovim sladoledima dali fantastične rezultate.

Sve to zajedno i dalje je pratio Maximo brut u čaši. Tako se pokazalo da se vina mogu sljubiti s hranom i kuhanjem, a ne samo da se piju. Uz preljeve na bazi vina, posebno treba izdvojiti i emulziju od maslinovog ulja Torkul i naranče.

Sastojci od kojih su spravljeni ovi ukusni i hranjivi preljevi:
Maximo Nero, šećer, crni papar, vanilija u mahuni
de Gotho Crni Pinot, smeđi šećer, cimet, klinčić
Graševina Turković, bijelo vino, šećer, zvjezdani anis, crni papar, klinčić
Aceto Balsamico bianco i jagode
Maslinovo ulje Torkul, naranča
Marsala vino i smokve

Pizzeria Chateau des JardinsNa kraju, kao krunu prezentaciji, Katja i Kristijan Šragalj, vlasnici pizzerije Chateau des Jardins, pripremili su nekoliko pizza i pokazali zašto su jedni od najboljih.

Uskoro će se kod njih moći kušati i sladolede Gelati D’Oro – Natura, s preporukom – uz čašu pjenušca.

GET / Foto: Helena Pletković

 


Cukorek Melin
Premium vina Kutjevo uz delicije Mamice


Dejan Plišo-pizzaiolo
O’Hara: Na pizzu u Malešnicu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,