Siniša Škarica: Knjiga o Gabi

U suizdanju Naklade Ljevak i Croatia Recordsa nedavno je objavljena ‘Knjiga o Gabi’ čiji je autor Siniša Škarica.On se u ‘Knjizi o Gabi’ eruditski i muzikološki studiozno bavi glazbenim opusom velike hrvatske glazbene umjetnice, od njezinih najranijih početaka do danas. Autor ove izvanredne knjige podjednako strastveno i podjednako informirano piše o važnim biografskim momentima jedne od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih pjevačica zabavne glazbe, kao i o historiji glazbenih festivala, diskografske industrije i industrije zabave općenito, ali isto tako i o kulturi svakodnevnog života u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih pa sve do danas.

U ‘Knjizi o Gabi’ Siniša Škarica znalački piše o nekoliko glazbenih i kulturnih vremena i epoha, donoseći veliki broj novootkrivenih ili zaboravljenih muzičkih činjenica, slabo poznatih ili potpuno nepoznatih detalja, aktera i glazbenih brojeva, u bitnome upotpunjujući naše znanje o kulturnoj povijesti Hrvatske i Jugoslavije.

‘Knjiga o Gabi’ pisca i diskografa Siniše Škarice nastala je kao dio šireg projekta koji uključuje i box set s ukupno 12 kompakt diskova (u izdanju Croatia Records), na kojima je sabrana većina pjesama koje je Gabi Novak snimila tijekom glazbene karijere koja traje više od šezdeset godina.

‘Knjiga Siniše Škarice o Gabi Novak je priča o svima nama. O našim djetinjstvima, o našim odrastanjima, o bivanju starijima. Od prvih singlica, preko festivala, do pojave na albumima novih bendova, to je bio i ostao taj glas. Glas zlatnoga vremena kojeg nije umanjila ni pretvorba, ni tranzicija, ni promjena odnosa prema glazbi. To što je ona imala, imao je vrlo mali broj pjevačica, recimo da bi se mogla porediti s Francois Ardit, ili sa.. Tko zna. Ono što bi se moglo reći o tome jeste da je svaki stih koji je ona otpjevala, pjesma za sebe. Bio to šlagerski zabavnjak ili jazz standard, ili obrada šansone ili pjesma koja je napisana za nju, to je uvijek imalo samo njezin nivo. I kad si čuo to, znao si da je to – Gabi.’ (Ahmed Burić)

Siniša Škarica rođen je 22. veljače 1946. u Šibeniku. Kao gimnazijalac s vršnjacima je 1962. osnovao prvi rock sastav u Dalmaciji, VIS Magneti, a tijekom 1960-ih član je grupe Mi. Diplomirao je pravo na zagrebačkom sveučilištu 1974. Iste godine zapošljava se kao urednik naklade u Jugotonu, Prvi je urednik Jugotonove pop-rock redakcije (1979). Glavni je i odgovorni urednik tvrtke (1985.–1991.), Croatia Recordsa (1991.-1997.); pop i rock glazbe u Orfeju Hrvatske radio-televizije (1997.-.1998), potom pomoćnik predsjednika Uprave u matičnom Croatia Recordsu (1999.-2007.), a od 2008. do 2011. predsjednik je Instituta hrvatske glazbene industrije.

Višestruki je dobitnik Porina kao autor i urednik tematsko- povijesnih i kompilacijskih izdanja. Godine 2002. uručen mu je tzv. životni Porin ‘za poseban doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji’, a 2017. dobio je i Nagradu za životno djelo Grada Šibenika. Godine 2006. dobiva nagradu HDS-a ‘Josip Andreis’ za ‘Kad je rock bio mlad – Priča s Istočne strane’ (1956.-1970.), kao najbolju knjigu s područja glazbene publicistike i muzikologije (2005., VBZ). Šesterostruki CD-box, koji izlazi zajedno s knjigom, osim Porina osvaja i bosanskohercegovački Davorin za najbolje tematsko-povijesno izdanje u regiji. Napisao je zajedno s Dušanom Vesićem monografiju ‘Bijelo dugme 1974.-1988.’ (Croatia Records, 2014.). Godine 2017. u izdanju Croatia Recordsa objavljuje ‘Tvornicu glazbe – Priče iz Dubrave’, knjigu prvu (1947.-1969), a 2019. knjigu drugu (1970–1989), s trećom u pripremi (za razdoblje od 1990. do 2020), svojevrsna su biografija hrvatske i ex yu diskografije.

N. L. / Foto: Duško Jaramaz (Pixsell)


Tagged: , , , , , , ,