Sisak: Brod Juran i Sofija opet plovi Kupom

Tijekom panoramske vožnje brodom Juran i Sofija turisti će na jedinstven način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska te prirodu koja ga okružuje.Plovidba je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine. Naime, turistima, posebice onima koji dolaze iz Zagreba, preporučuje se da izlet nastave 30 kilometara dalje u Parku prirode Lonjsko polje.

Brod Juran i Sofija, izgrađen 2003. godine, prošle je godine bio na temeljitom remontu kako bi se uredio i prilagodio prijevozu putnika. Od subote, 27. lipnja ponovo će biti na raspolaganju turistima. Vodit će ih na kružne plovidbe Kupom. Ukrcaj i iskrcaj su kraj Malog Kaptola, a tijekom plovidbe posebno je zanimljiv pogled s rijeke na Stari grad.

‘U plovidbama brodom Juran i Sofija uživat će naši sugrađani i njihovi gosti. Želja nam je ojačati ovdašnju turističku ponudu, obogatiti ju obližnjim Parkom prirode Lonjsko polje, ali i na održiv način koristiti resurse koje Sisku daje priroda. Posebno mjesto tu imaju rijeke na kojima je Sisak gradio svoju povijest i koje ne smiju biti zanemarene u njegovoj budućnosti’, kazala je Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

Brod Juran i Sofija u vlasništvu je grada Siska, a njime upravlja Park prirode Lonjsko polje. Velika je obnova, sufinancirana od strane grada Siska, obuhvatila od popravka motora preko čišćenja unutarnjih pontona i nadogradnje instalacija do nabavljanja novog sonara te stolova i klupa za posjetitelje.

‘Park prirode Lonjsko polje kontinuirano radi na jačanju turističke infrastrukture i ponude namijenjene posjetiteljima. Posljednjih tjedana u Lonjskom polju raste broj domaćih gostiju što nas potiče da i dalje sustavno osluškujemo njihove potrebe i odgovaramo na njih turističkim proizvodom koji veliku pozornost pridaje očuvanju prirode. Rijeke tu imaju velik turistički potencijal’, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Brod nosi ime po priči o Juranu, sinu hrvatskog bana Tome Erdödya, utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji, koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog (‘Turci kod Siska’) prva je hrvatska drama ilirskoga razdoblja. Priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama.

Zbog toga se jača flota Parka prirode Lonjsko polje. Uz dva nadzorna čamca za čuvare prirode te Jurana i Sofiju, u njoj su plovilo Vodomar, četiri čamca na solarni pogon te 10 kanua.

 

Brod Juran i Sofija plovit će subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima s isplovljavanjima kod Malog Kaptola u 11 i 13 sati (sve do listopada). Plovidba traje sat vremena. Djeca do sedme godine voze se besplatno, a za starije je karta 20 kuna. Oni, pak, koji kupuju kartu za vožnju brodom u paketu s vikend programom u Parku prirode Lonjsko polje, to će ukupno platiti 55 kuna.Brod može primiti 70 osoba, pa je potrebna rezervacija mjesta na broj telefona 044 672080. Uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. Za posebne prigode mogu ga unajmiti tvrtke te organizirane skupine posjetitelja.

P. R. / Foto: FAMA i PP Lonjsko polje


Tagged: , , , , , , , , ,