Lonjsko polje: Preživjeli dabrovi iz zapaljene nastambe

Dabrovi sa Struga su dobro! Vijest je to koju su s veseljem objavili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje.Oni posljednjih tjedana pojačano nadziru nastambu dabrova u kanalu rječice Strug nedaleko sela Plesmo jer su 19. ožujka tijekom redovitog obilaska rječice čamcem, opazili rijetko viđen divljački čin. Iz nastambe dabrova dizao se dim. Značilo je to da je netko dan-dva ili najviše tri dana ranije zapalio nastambu.

Očevidom je utvrđeno kako je izgorio vršni dio nastambe, a da dvije komore ukopane u zemlju nisu oštećene. Sve je ukazivalo na to da dabrovi nisu stradali, ali trebalo je još malo pričekati kako bi se čuvari prirode u to i uvjerili. Prošlotjedno zatopljenje mnoge je životinje izmamilo van, pa tako i dabrove. Oko nastambe su opaženi njihovi svježi tragovi što znači da su dabrovi iz zapaljene nastambe živi i zdravi.

‘Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili, zaslužuje najoštriju osudu’, kazao je Damir Culjak, glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje. Budući da počinitelj još nije pronađen, sa sigurnošću se ne može utvrditi zašto je nastamba dabrova zapaljena.Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu. Riječ je o monogamnoj životinji. Uz roditeljski par u nastambi može živjeti do šest mladunaca.

Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže Natura2000.

Nekada su dabrovi nastanjivali cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živjeli su i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstali su na samo četiri odvojena lokaliteta – jedan je bio zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe. U sklopu projekta ‘Dabar u Hrvatskoj’, 1996. godine doseljen je u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-Grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke.

H. R. / Foto: Sandra Šimunović (Pixsell)  i PP Lonjsko poljeTagged: , , , , , , ,