U zagrljaju Moslavačkog gorja i Lonjskog polja

Ljubav čovjeka prema svojem kraju može se iskazati na razne načine, ali kao što je to učinio Ivica Florijanović, može mali broj ljudi. Zauzeo se za svoj kraj i ljude koji u njemu rade, žive i prezentiraju svoju svakodnevicu, te za dvadesetak novinara priredio bogat program naziva ‘U zagrljaju Moslavačkog gorja i Lonjskog polja’ tek na sat vremena vožnje od Zagreba.Upoznao nas je s autentičnom posavskom kulturom, turističkom ponudom, autohtonom kapljicom i okusima Posavine, a posjetili smo restoran August u Popovači, Etnografski muzej i galeriju Zorka Sever, novi Vinski dvor, najstariju hrvatsku baroknu crkvu sv. Ane, Čigoč – Europsko selo roda, restoran tradicije Čigoč, etno selo Stara Lonja, seoski turizam Ravlić, Sava turizam – pansion Tišina, Krapje – Selo graditeljske baštine, centar za posjetitelje Krapje – Park prirode Lonjsko polje i restoran Kod ribiča.

Brod na Savi kod Jasenovca

Iz Jasenovca smo zaplovili Savom i uživali u netaknutoj prirodi sve do ušća smaragdne Une. Obilazak smo zaključili svečanom večerom u Eko etno selu Strug. Na svim točkama razgleda pratilo nas je lepršavo i živahno vino – Florijanovićev Škrlet 2017.

Restoran August u Popovači, originalni moslavački čardak, obnovljen uz stroge propise konzervatora, sada nudi i smještaj u četiri dvokrevetne sobe, a tu je i vinarija / kušaonica u kojoj ponosno služe svoj Škrlet, Bijeli pinot i Frankovku. Domaćini nude tipičnu moslavačku kuhinju s jelima na kojima su odrasle mnoge generacije: racu, šufnudleke, domaće štrukle, mariniranog pujceka, mlaćenicu…

Specijalitet kuće Barić je šaran na rašljama

Popovača je nedavno dobila novi Vinski dvor, u kojem su predstavljena vina profesionalnih i amaterskih proizvođača škrleta. Posebno su bili zanimljivi pjenušac Glamour vinarije Miklaužić i Trdenić Rose od portugisca. U centru europskog sela roda Čigoč smješten je turističko-ugostiteljski objekt Tradicije-Čigoč u vlasništvu obitelji Barić, poznatih po izuzetnom gostoprimstvu.

Obiteljsko gospodarstvo Ravlić

Seosko imanje obitelji Ravlić, smješteno je u Mužilovčici, selu lastavica u srcu Parka prirode Lonjsko polje. Kao jedna od rijetko očuvanih, tradicijska okućnica upisana je na Listu kulturnih dobara RH. Na imanju je izložena bogata etnološka zbirka, a posebno se ističe jedinstvena kolekcija starih zvona.

Među ostalim, obišli smo i pansion Tišina, smješten u selu Lonja u srcu Parka prirode Lonjsko polje, gdje je tradicijska posavska ‘iža’ stara preko 100 godina, potpuno restaurirana i s ljubavlju opremljena.

Eko etno selo Strug

Gastro, etno i eko ponuda s posebnom se pažnjom razvija u eko etno selo Strug. Uz jedinstven položaj na samoj rijeci Strug, biseru Lonjskog polja, zaljubljenicima u prirodu nudi i drugačiji pogled na odmor. Uz domaću tradicijsku kuhinju, tu je obilje zabave uz njihove bicikle, čamce, bazen, igrališta za mali nogomet, odbojku, badminton, konje za jahanje…

Smuđ iz Save

Imanje se prostire na 80.000 m2, gdje uz veliko dvorište, puno cvijeća i voćaka, imaju i vlastito zatvoreno parkiralište, mali ribnjak i ograđen pašnjak za konje. Raspolažu i sa šest dvokrevetnih soba i dva apartmana s četiri zvjezdice.

P. R. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , ,