Moslavački eno-gastro doživljaj: Škrlet vinarije Trdenić uz šarana na rašljama

Tomislav Trdenić predstavio je vina uz pomoć sommeliera Tomislava Jakopovića

Svježa i kvalitena moslavačka vina, među kojima posebno valja istaknuti autohtonu sortu škrlet, sve više osvajaju vrsne poznavatelje ali i sve ostale ljubitelje vrhunske domaće vinske kapljice.

Upravo je Škrlet zvijezda među vinima obiteljske vinarije Trdenić, smještene na Velikom Brdu pokraj Volodera, odakle se mogu vidjeti zelenilo i sva raskoš Lonjskog polja. I to nikako nije slučajno jer obitelj Trdenić njeguje i čuva tradiciju nastalu prije više od jednog stoljeća, a ljubav prema vinima i predanost radu u vinogradima lako se prepoznaju u svakoj njihovoj vinskoj sorti.

Krešimir Trdenić u podrumu

Večer na gospodarstvu Trdenićevih, u sklopu kojeg se nalazi vinski podrum i kušaonica vina, započela je ukusnim štruklama ili kako ih naši domaćini zovu ‘vanjkušima’ (jastučićima) sa zapečenim vrhnjem uz lagani pjenušac (u eksperimentalnoj fazi) dobiven od graševine, škrleta i bijelog pinota.

Sommelier i stručnjak za sljubljivanje vina i hrane Tomislav Jakopović predstavio je zatim Graševinu 2016, od još uvijek najrasprostranjenije sorte moslavačkog kraja, koja se ističe cvjetno-voćnim pa čak i mednim notama.

Autohtona sorta škrlet, prema riječima Jakopovića, i gospodarski najvažnija u Sisačko-moslavačkoj županiji, u novije vrijeme doživljava velik procvat i postaje sve prepoznatljivija i izvan Moslavine.

Obitelj Trdenić shvatila je to na vrijeme te je njihov Škrlet iz 2016. godine upravo kakav bi i trebao biti – lagan, svjež, uz visoko naglašenu aromatiku. Jednostavan je po strukturi, dodaje naš sommelier, ali bogatog okusa uz fine note citrusa i bijelog voća.

Šaran na rašljama

Škrlet je i veliki prijatelj hrane, a osim uz tradicionalne delicije moslavačkog kraja, dobro se slaže i s mediteranskom kuhinjom, što je njegova velika prednost u odnosu na druga vina.

Uz vrhunska vina najbolje idu i vrhunske gastro delicije, tako da je ovom prigodom poslužen i poseban specijalitet kuće – šaran na rašljama. Zanimljivo je bilo kušati i janjetinu ispod brajde (japrak s mljevenom janjetinom).

Predstavljen je i novi dizajn etiketa Trdenićevih vina (Škrlet, Pinot bijeli, Graševina i Cabernet sauvignon), čiji je autor Marin Šubašić iz Zagreba i koje u sebi objedinjuju prepoznatljiv slogan – T – between tradition & trend (između tradicije i trenda).

Nove etikete Trdenićevih vina

Zatim su na red došli Škrlet i Pinot bijeli iz edicije Private Collection koji se, za razliku od litrenih boca i butelja iz redovne berbe, ne mogu kupiti u trgovinama, već su ekskluzivno namijenjen vrsnim poznavateljima i kolekcionarima vina.

Bogatom ponudom svojih vrhunskih vina i ukusnih domaćih specijaliteta, kao i iskrenom gostoljubivošću domaćina, vinarija Trdenić postala je nezaobilazna destinacija na Moslavačkoj vinskoj cesti.

Renata Cisar / Foto: FAMA


Premijerno kušanje vina Ilovčak u Red red wine baru

Moslavina u Zagrebu: Škrlet i druga vina obiteljske Vinarije Ilovčak

Vinoljupci u Kurelčevoj


Tagged: , , , , , , , , , , , ,