Skandalozno ponašanje: Film o prvoj crnoj missici

Svijet je 1970. godine izgledao puno drugačije nego danas, a to se posebno odnosi na izbor za najljepšu ženu svijeta. Skandal koji se dogodio na izboru za Miss svijeta te godine događaj je o kojem se priča i piše još i danas, punih pedeset godina nakon što su sudionice u tadašnjem pokretu za ženska prava prekinule prijenos uživo pojavivši se na pozornici.

Budući da su u to vrijeme TV prijenos uživo izbora za miss pratile milijuni, događaj je preko noći postao senzacija i došao na naslovnice svih relevantnih medija. U kina 5. studenog stiže ‘Skandalozno ponašanje’, filmska adaptacija ove senzacionalne istinite priče u kojoj je glavnu ulogu ostvarila Keira Knightley.

Izbor za Miss svijeta 1970. godine održano je u London, a domaćin ceremonije bio je američki komičar Bob Hope. Uz tvrdnju da natjecanja u ljepoti omalovažavaju žene, članice novog pokreta za ženska prava nenajavljeno su izašle na pozornicu usred prijenosa uživo te skrenule pozornost na tu problematiku. Međutim, pravim skandalom se pokazalo to pobjednica nije bila favorizirana Šveđanka već Miss Grenade – prva crnkinja u povijesti koja je okrunjena kao Miss svijeta. U samo nekoliko sati, gledateljstvo diljem svijeta svjedočilo je nezamislivim posljedicama koje su uslijedile nakon šokantnog obrata…

U filmu ‘Skandalozno ponašanje’ redateljice Philippe Lowthorpe glavne su uloge ostvarili Keira Knightley kao Sally Alexander i Greg Kinnear kao nezaboravni televizijski voditelj Bob Hope. Njima su se pridružili Gugu Mbatha-Raw u ulozi Jennifer Hosten odnosno Miss Grenade, Rhys Ifans, Lesley Manville, Jessie Buckley, Clara Rosager…

Producentici Suzanne Mackie i scenaristici Rebecci Frayn pozornost na priču skrenuta je još 2010. godine nakon čega je uslijedilo šest godina razvoja scenarija i traženja glumaca koji bi se uklopili u stvarne likove.

Komedija ‘Skandalozno ponašanje’ do danas je pobrala hvalospjeve filmske kritike, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem kritičarskih tekstova iz cijelog svijeta dobila je više od 80% pozitivnih ocjena.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,