Skenderica: Stara zagrebačka jela u novom ruhu

Legendarno zagrebačko izletište, a potom i gostionica Skenderica 1912. ‘Kuća ljubavi, dobrog vina i hrane’ pozdravlja svoje goste u novom ruhu.

Smještena podno Medvednice u zagrebačkim Remetama 168, Skenderica ima 90 sjedećih mjesta. Novi vlasnici, na čelu s poznatom zagrebačkom gastro poduzetnicom Anom Lisak i njenim timom, oživjet će zagrebačku priču u kojoj ćemo se rado sastajati s prijateljima, odlaziti na ručak s obitelji ili pak gostima predstaviti jela koja su pripremale naše bake, a kojih danas gotovo da i nema u ponudi.

‘O tom projektu i restoranu razmišljamo već nekoliko godina, otkad smo vidjeli da je zatvoren. Oduvijek sam htjela imati restoran koji je topao, gdje će se ljudi osjećati kao da su ušli u dnevni boravak i gdje će se posluživati hrana kakvu i ja sama najviše volim jesti’, izjavila je Ana Lisak.

Marija Pavlić, Ana Lisak i Bruno Pavlić

Marija Pavlić, Ana Lisak i Bruno Pavlić

Već pri samom ulasku u novu Skendericu imat ćemo dojam da se radi o mjestu koje ima tradiciju, pozitivnu energiju, a u kojem je bilo i bit će puno veselja. Prostorom dominira stari kamin koji će nas grijati u zimskim danima, a tu su i stari zagrebački zidni satovi koji su podsjetnik na prolaznost vremena. Koncept samog prostora je takav da nas podsjeća na vlastiti dom u koji se uvijek rado vraćamo.

‘Ponuda nove Skenderice 1912. bit će jela u koja se ulaže puno vremena da bi na stol došla u svom punom sjaju. Jela kakva smo nekada jeli kod baka’, otkriva voditelj Bruno Pavlić, dok Ana Lisak zaključuje: ‘Podržavat ćemo manje proizvođače iz okolice Zagreba, kupovati i kuhati s namirnicama bez nepotrebnih dodataka. Fokusiramo se na mikro-lokalno i tako nabavljamo sireve, meso, povrće. U hranu ne dodajemo nikakve pojačivače okusa. Sve što možemo, radimo sami.’

Naći će se tu stara jela kao što su tafelšpic, ajngemahtec, pečena patka s finim, domaćim, masnim mlincima, kopun, pravi pohani piceki, knedle, štrukle, njoke, luleke i mnogo toga drugog. Skenderica će raditi od ručka do večere, kao mjesto gdje prijatelje dovedeš na domaću hranu, one ljude koji žele fino i pošteno jesti. Karta za vikend neće biti fiksna, prilagodit će se onome što se tih dana može nabaviti kod obližnjih OPG-ova.

Za kraj, pogled na vinograde Remeta te okolnih mjesta, očaravajući mir tik do gradske vreve, u svako je godišnje doba privlačan i toliko različit. Mjesto je ovo novih susreta i stvaranja uspomena kojih se stari zasigurno sjećaju na sam spomen izletišta ‘Kod Skendera’. Rezervacije za gastro putovanje starim zagrebačkim receptima mogu se izvršiti na: 091 753 5472, 098 4344 90.

T.D. / Foto: Filip Popović


100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24


Tagged: , , , , , , , ,