Škola bicikliranja 18+ za sigurnu vožnju

S obzirom na činjenicu da biciklisti u Europskoj uniji i Hrvatskoj predstavljaju jednu od najrizičnijih skupina sudionika u prometu 2014. godine, pokrenut je projekt Škola bicikliranja 18+ koji je namijenjen svim odraslim biciklistima u Zagrebu.
Krešimir Dvorski- nextbikeOvu besplatnu dvodnevnu edukaciju koja se održava 14. i 15. rujna u prostorijama Autokluba Siget najavili su njezini organizatori Autoklub Siget, Udruga Sigurnost u prometu, Udruga Moj bicikl, Crveni križ Zagreb, nextbike – sustav javnih bicikala i Zagrebačka pivovara.

Da je odgovorno ponašanje i edukacija najbolji način za prevenciju prometnih nesreća koje uključuju ili su uzrokovane biciklistima istaknuo je predsjednik AK Siget dr. sc. Damir Škaro. ‘Neizmjerno nas veseli što smo dio ovog vrijednog projekta jer i sama statistika pokazuje koliko je pravilna edukacija nužna za naše bicikliste. Zato smo odlučili omogućiti svim odraslim Zagrepčanima besplatnu dvodnevnu školu koja će ih u potpunosti informirati o biciklističkoj kulturi i sigurnom ponašanju u prometu’, zaključio je Škaro.

Na to se nadovezao predsjednik Udruge Sigurnost u prometu  prof. dr. sc. Antun Presečki: ‘Imajući u vidu kako je u razdoblju od 2009. do 2013. godine u Hrvatskoj smrtno stradalo 129 biciklista, 1585 teško, a 3803 lakše ozlijeđeno, te da su od ukupnog broja nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti 61 posto prouzročili biciklisti, nameće se zaključak da je takvo nepovoljno stanje prvenstveno uvjetovano nedovoljnim poznavanjem propisa od strane biciklista. Stoga je pokrenut ovaj projekt kako bi se maksimalno uključili odrasli biciklisti u čiju se edukaciju ove godine uključio AK Siget dok je Zagrebačka pivovara financijski poduprla ovaj projekt.’

Koliko je društveno odgovorno ponašanje i dodatna edukacija javnosti ključna za smanjivanje ovog negativnog trenda  istaknula je Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare: ‘Društveno odgovorne inicijative jedan su od glavnih prioriteta našeg poslovanja zato s velikim zadovoljstvom podržavamo projekt Škola bicikliranja 18+. Zagrebačka pivovara sudjelovat će i aktivnim uključivanjem naših zaposlenika u ovaj projekt jer odgovornost za sigurnost u prometu počiva na svakom pojedincu. To činimo i u sklopu naše kampanje ‘Razmisli’, koju provodimo od 2008. godine, aktivno zagovarajući odgovornu konzumaciju alkohola i sigurno ponašanja u prometu.’

Ovaj projekt nije samo rezerviran za polaznike koji posjeduju svoj bicikl. To potvrđuje Krešimir Dvorski iz tvrtke Sustav javnih bicikala: ‘Nemate bicikl? Za sve polaznike škole koji nemaju vlastiti bicikl, nextbike će osigurati potpuno besplatan najam bicikala tijekom trajanja škole i nagradne poklon bonove u vrijednosti 79 kn’.

M. L.


Biciklistički maraton za kornatske vatrogasce
Biciklisti u čast poginulim vatrogascima
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,