Slatka dijetetika: Novi pristup u pripremi slastica

U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održana je promotivna radionica o novom pristupu pripreme slastica, organizirana u sklopu projekta koji je financiran iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu poziva Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih faza II. Provodi ga Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma.Slatka dijetetikaPosredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a posredničko tijelo razine 2 je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ukupan proračun projekta je 1.144.455,88 kn, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 988.996,83 kn.

‘Cilj projekta je jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih kroz razvoj novog programa usavršavanja za zanimanje slastičar specijalne dijetetike koji se temelji na izrađenom standardu zanimanja i standardu kvalifikacija prema potrebama tržišta rada’, naglasila je Silvija Mršić, voditeljica projekta.

Na radionici je predstavljen verificirani obrazovni program usavršavanja za novo zanimanje slastičar-specijalist za dijetetske slastice. Program će se početi izvoditi tijekom trajanja projekta, a provodit će ga nastavnici koji su završili program usavršavanja uz korištenje suvremene slastičarske opreme i inovativnih metoda učenja na daljinu.

Slatka dijetetika-Promotivna radionicaNutricionistkinja Tena Niseteo ovom je prilikom objasnila kako se klasične slastice u kojima ne mogu uživati osobe koje sklone alergijama, intolerancijama na hranu, koje boluju od dijabetesa i drugih bolesti, mogu zamijeniti nutritivno bogatim i zdravijim slasticama. Svi oni koji traže drugačiji pristup pripremi hrane; vegetarijanci, vegani i sirovojedci također su osvježili svoja znanja.

Posjetitelji su sudjelovali u kvizu u kojem su mogli provjeriti spoznaje o specifičnim prehrambenim potrebama prije i poslije predavanja. Degustirajući zdrave slastice sudjelovali u i nagradnoj igri u kojoj su pogađali sastojke od kojih su one pripremljene. Najuspješnija posjetiteljica osvojila je čokoladnu dijetetsku tortu.

K. M.


Mihaela Devescovi-Slatke strasti
Mihaela Devescovi: Kuharica Slatke strasti

Tagged: , , , , , , , ,