Slavenka Drakulić: Knjige o Europi

Na Frakturinoj tribini ‘Razotkrivanje’, koja će se održati u četvtrak, 28. listopada u zagrebačkom Novinarskom domu, bit će predstavljene knjige ‘U kavani Europa’ i ‘Ponovno u kavani Europa’ autorice Slavenke Drakulić.S njom će o aktualnim izdanjima i dosadašnjem književnom radu razgovarati Seid Serdarević.

Nakon što je u knjizi ‘Kako smo preživjeli’ opisala iskustvo života u socijalizmu, Slavenka Drakulić u esejima ‘U kavani Europa: život poslije socijalizma’, analizirajući niz svakodnevnih, životnih detalja, odgovara na pitanje kako je tekla preobrazba društva iz socijalizma u nove demokracije. Ovi će vas tekstovi podsjetiti da su u Europi nekada postojale granice, da se u bivšoj Jugoslaviji živjelo drugačije, slobodnije nego u nizu drugih socijalističkih zemalja, da je većina ljudi na socijalističkim prostorima imala zapuštene zube, a moći ćete promisliti i o ulozi uniforme na prostoru Balkana. Susrest ćete se u ovoj knjizi s ‘običnim’ ljudima koje je tranzicija razočarala, jer su očekivali blagostanje koje mnogima nije došlo, a morali su se suočiti i s činjenicom da veća sloboda podrazumijeva i veću odgovornost.

U zbirci eseja ‘Ponovo u kavani Europa: kako preživjeti postsocijalizam’, Slavenka Drakulić pita se što se od toga ostvarilo i jesu li građani Istočne Europe računali da sa slobodama dolaze i velike odgovornosti. Financijska kriza, masovna imigracija, rast nacionalizma, ksenofobije i Brexit, samo su dio slike današnje, još uvijek podijeljene Europe. Smanjuju li se ili produbljuju razlike između Istoka i Zapada Europe?

F. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,