Slovenija spremno dočekuje hrvatske goste

U organizaciji portala Relaxino, u Zagrebu je, u hotelu Dubrovnik, održano tradicionalno okupljanje slovenskih i hrvatskih poslovnih turističkih subjekata.Svoju ponudu predstavilo je više od 30 slovenskih destinacija, od hotela preko skijališta do raznih drugih atrakcija, a posebno se predstavilo Udruženje Slovenskih termi i destinacija Rogaška Slatina.

Jožica Bračun Bokor, zamjenica slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj, pozdravila je okupljene sudionike i izjavila kako se nada da će otvaranje granica potaknuti hrvatske goste da se u velikom broju odluče posjetiti brojne slovenske destinacije. Livija Kovač Kostantinovič iz Slovenske turističke organizacije naglasila je kako je već prošla godina u odnosu na svima tešku pandemijsku 2020. godinu, donijela bolje rezultate. No, broj dolazaka bio je 30% manji u usporedbi s 2019., dok je za razdoblje od siječnja do ožujka 2022. razlika već manja i iznosi 20% što je razlog za optimizam i nadu kako će ova godina biti bolja i da će se brojke vratiti na one iz zadnje predpandemijske godine. Kad se to postigne, sljedeći je cilj rasti i novim ponudama kojima je sada u fokusu aktivni turizam, privlačiti različite ciljane skupine gostiju iz Hrvatske.Individualci željni adrenalina, obožavatelji odmora u prirodi, obitelji s djecom – samo su neke od ciljanih skupina gostiju kojima Slovenija kao zelena i održiva destinacija puno može ponuditi.

Hrvatski gosti najčešće se odlučuju za odmor u slovenskim planinskim destinacijama, u velikom broju posjećuju Ljubljanu i Bled, a već godinama ulaze i u top 5 nacija koje u najvećem broju posjećuju terme. To je potvrdio Iztok Altbauer, direktor Udruženja Slovenskih termi, naglasivši kako su terme jednako popularno odredište tijekom zimskih mjeseci kada se može uživati u wellness oazama, ali i tijekom ljetnih mjeseci kada brojni posjetitelji uživaju u aqua parkovima i kupanju u vanjskim bazenima.

U top tri termalne destinacije ulazi i Rogaška Slatina, poznata po bogatstvu mineralnom vodom te širokoj ponudi zdravstvenih ‘tailor made’ paketa, koja spada u sam vrh lječilišnog turizma u Sloveniji. Gosti koji kao destinaciju za vikend ili duži odmor odaberu Rogašku Slatinu moći će, istaknuo je Marko Lenček, pomoćnik direktora Rogaška Medical Centra, uživati i u brojnim ‘outdoor aktivnostima’, od biciklizma preko pješačenja do jahanja. Poseban doživljaj destinacije posjetitelji dobivaju u srpnju i kolovozu kada se održava Anin festival, čiji je najznačajniji događaj stoljetni Anin ples.

Ponudu Muzeja na otvorenom prezentirao je Zavod Rogatec, koji je okupljene počastio svojim ‘kruščićima s pričom’, a nazdravljalo se vinima iz slovenskih vinarija Kregar, Puklavec Family Wines, Klet Krško te Hiša vin Emino.

V. V. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , ,