Španjolska vina: Njegovo veličanstvo Tempranillo

Španjolska se u relativno kratko vrijeme po treći put predstavila svojim vinima u Zagrebu, u hotelu Sheraton, pod stručnim vodstvom Franje Francema, potpredsjednika Hrvatskog sommelier kluba.spanjolska-vinaNa radionici, koju su organizirali španjolski institut ICEX – España Exportación e Inversiones i Ured za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu, sudjelovalo je 60-ak novinara, ugostitelja, sommeliera i ostalih vinskih profesionalaca, koji su imali priliku kušati čak 13 vina iz nekoliko vinskih regija.

Pjenušce Cava Brut Reserva Perelada i Freixenet Malvasia Reserva Vintage 2009 s kojima je krenuo uvod u degustaciju, radije bih zaboravio, to više što Španjolci sigurno imaju za ponuditi bolje cave (pjenušce) pogotovo iz komercijalne linije Freixenet. Ništa pamtljivije nije bilo bijelo vino Indígena Blanco (od sorte garnacha), a tek donekle dojam je popravila šarolika kupaža Auzells 2015.

Naglasak je, očito, bio na crnim vinima uglavnom od autohtone sorte tempranillo, ponajviše slične našem plavcu malom. Čudesni tempranillo daje tako dobre prinose da nije čudno što se sasvim pitka vina od ove sorte mogu naći i po maloprodajnoj cijeni od dva eura. Nažalost, nismo bili informirani o cijenama vina ponuđenih na degustaciji, od kojih neka nemaju još niti uvoznike. Također, malo smo mogli doznati i o vinarijama iz kojih dolaze. Pojedina vina bila su iz produkcije 850.000 boca (Crianza 2012) dok su neka iz tipičnih boutique vinarija poput Gran Callejo 2009 producirana u samo 2.000 boca. U neformalnom nadglasavanju, ponajbolje je ocijenjen tempranillo Baigorri de Garage 2011 (proizvodnja 25.000 boca)

Španjolska, zanimljivo, u Europi ima najveće površine pod vinogradima (1.021.000 hektara), ali je po količini proizvodnje vina (38.211.000 hektolitara) iza Italije i Francuske. Karakteristična je po tome što najbolje uspijevaju autohtone sorte (macabeu, albariño, cariñena, garnacha, graciano, mazuelo…) dok se internacionalne (chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon) polako probijaju tek u zadnje vrijeme.

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen


Lidl-Španjolska i Portugal
Španjolski i portugalski specijaliteti
Tagged: , , , , , , , , , ,