Spektaklom Moby Dick otvoren Festival svjetskog kazališta

Uličnim spektaklom ‘Moby Dick’ Teatra Dei Venti iz Modene ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu otvoreno je 19. izdanje Festivala svjetskog kazališta.Teatro dei Venti nastavlja svoje dugogodišnje umjetničko istraživanje u urbanim sredinama, uličnom izvedbom koja se povezuje s temama klasika u svjetskoj književnosti. Epsko i nautičko okruženje za Melvilleov roman susreće se s arhaičnim zvukom tradicionalnih bačvi iz Macerata Campana, u djelu koje miješa filozofska razmišljanja o nepoznatom, jezike s istoka i zapada i upotrebu ogromnih kazališnih strojeva, poput velikog brodogradilišta. Naime, brod veličine 12 metara, gradi se za vrijeme same predstave.

‘Moby Dick’ donosi brod kapetana Ahaba i njegovu opsesiju da pronađe Bijelog kita, na ulice, zajedno s ogromnim kazališnim strojem i postavom od 20 umjetnika, uključujući glumce, glazbenike, akrobate i tehničare.

Kako je pisac Cesare Pavese napisao u uvodu romana sa svojim prijevodom, ‘Moby Dick’ je alegorija grčevite potrage, žeđi za znanjem i osvetom, odnosa između dobra i zla, žestine i razorne sile prirode i čovjeka.

Umjetnički projekt koji je nagrađen Ubu nagradom za scenografiju 2019., pripisuje se redatelju Stefanu Tèu i scenografima Dinu Serri i Massimu Zanelliju. Predstava je osvojila nagradu Critical Network Award za organizaciju i planiranje te Last Seen 2019., Predstava godine za Krappov časopis Last Post.

H. K.


Tagged: , , , , ,