Split: 9. MAGfestival i u katedrali sv. Dujma

Deveti MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, od 30. kolovoza do 9. rujna tradicionalno će se održati u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, ali i u katedrali sv. Dujma, u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG). Umjetnički voditelji MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy.Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka. MAGfestival je i ove godine, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, prepoznat kao dio branda EFFE Festival Labela. Kroz osmogodišnju povijest, bez obzira na političke, ekonomske i druge uvjete, festival se iz godine u godinu razvijao i uživao sve veću potporu nadležnih institucija i publike, te je stekao ugled na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Glazbeni program donosi pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku predstaviti se na velikoj sceni.

Festival će u četvrtak 30. kolovoza otvoriti atraktivni, međunarodno priznati kvartet saksofona Mobilis iz Austrije, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Festivalski MAG ansambl, opet priprema glazbenu poslasticu. U subotu, 1. rujna u izvedbi članova Udruge MAG i gostiju čut će se komorne skladbe Martinůa i Dohnányja nastale u 20. stoljeću, djela koja se rijetko izvode na pozornicama u Hrvatskoj.

MAGfestival nastavlja davati doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma, Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka do suvremenog doba. Posebna misija MAGfestivala je omogućiti mladim komornim sastavima da se predstave široj javnosti i tako dobiju poticaj za daljnje djelovanje. Tako će se ove godine u petak 7. rujna predstaviti Trio Slavenski sastavljen od nagrađivanih mladih hrvatskih glazbenika.

Za kraj festivala, u nedjelju 9. rujna, posjetitelje očekuje glazbena poslastica – Zagrebački kvartet. Jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, s gotovo stoljetnom tradicijom, dolazi u Split nakon nekoliko godina, prvi puta održati koncert u okviru MAGfestivala u sklopu kojeg će izvesti kapitalna djela napisana za ovu vrstu sastava.

L. J.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,