Stani na put: Film o počecima hip hop scene

‘Hip-hop je način života’. Ovim motom se vode baš svi štovatelji hip-hop kulture. Na prostorima bivše Jugoslavije elementi hip-hopa zaživjeli su sredinom 1980-ih, dok se na prve albume domaćih izvođača čekalo i više od desetljeća. Međutim, kada se hip-hop scena etablirala, imala je što ponuditi.
Stani na put-hip hop filmU dokumentarcu ‘Stani na put’ predstavljeni su pioniri i nosioci rap scene Balkana dok se vraćaju u prošlost i prisjećaju dragocjenih trenutaka. Film je snimljen u produkciji Red Bull Media House i MTV Adria.

Gru, General Woo, Bizzo, Baby Dooks, Remi, Shot, Koolade, Reksona, Marčelo, Edo Maajka, Frenkie, Kontra, Ikac, Struka, Shorty i Oneya, radijski voditelji i DJ-evi Slavin Balen, Phat Phillie, Frx, Soul i Munja uz muzičkog urednika Miška Bilbiju, opisuju svoj prvi dodir s hip-hop kulturom, prvi put kada su uzeli mikrofon u ruke i ‘bacili rime’, izborili se za prvi album i stvorili neraskidivu vezu sa svojom publikom.

Kako je nastao Bassivity, Blackout Hip Hop ili FM JAM; protagonisti domaće scene prisjetili su se pred kamerama i ispričali kako je to izgledalo prije dvadesetak godina, tko je prvi odlučio sastaviti rime na našem, a ne na engleskom jeziku, koliko im je hip hop značio u životu i kako su došli do toga gdje su danas… Sve to nalazi se u dokumentarnom filmu ‘Stani na put’. Njihove zanimljive anegdote i životne priče uokvirene su u skoro dva sata dug film, koji će u utorak, 11. studenoga u 21 sat premijerno biti prikazan na MTV kanalu.

Usporedo sa pričom o nastanku pokreta, film prati i proces stvaranja zajedničke pjesme repera iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, a povod je obilježavanje 20 godina postojanja domaće hip-hop scene. Od travnja do lipnja 2014. godine u Beogradu i Zagrebu, pod vodstvom DJ-a Phat Phillieja, okupili su se Reksona, General Woo, Gru, Marčelo, Frenkie, Remi, Baby Dooks, Kontra i na Kooladeov beat snimili pjesmu u legendarnom Morris studiju u Zagrebu. Tako je nastala pjesma ‘Stani na put’ a izvođači su snimili dvije verzije.

U prvoj verziji Reksona, Frenkie, General Woo i Remi repaju o tome koliko im znači hip hop, a u drugoj verziji su rime na tu temu napisali Kontra, Marčelo te također Remi.

T. T.


Edo Maajka na krovu MSU-a
MSU: Edo Maajka u velikom stilu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,