Stipe Božić: Penjačevi zapisi

Predstavljanje nove knjige Stipe Božića ‘Penjačevi zapisi’ (VBZ) održat će se u utorak, 6. lipnja (20 sati) u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

Knjigu će, uz autora, predstaviti Karmela Devčić, Vedran Mlikota i Drago Glamuzina. Ovom prigodom bit će postavljena izložba ilustracija vizualne umjetnice Ive Božić kojima je ilustrirana knjiga.

‘Penjačevi zapisi’, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad jer je, uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom… Svi najveći uspjesi, ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi.

U ‘Penjačevim zapisima’ Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. Učinio je to spisateljski vješto, podarivši nam autentičan i uzbudljiv komad teksta o jednom autentičnom i uzbudljivom životu te potvrđujući još jednom da je obdaren mnogim talentima. Jedan od njih sigurno je i onaj spisateljski. (Drago Glamuzina, urednik)

L. K. / Foto: VBZ


Fotosofia: Online izložba Stipe Božića


Tagged: , , , , , , , , , , , ,