Stjepan Hauser: Spot u šumi u kojoj je prohodao

Stjepan Hauser objavio je novi spot za remek-djelo svjetske klasike. Na violončelu je odsvirao ‘Nessun Dorma’, ariju iz zadnjeg čina opere ‘Turandot’ Giacoma Puccinija, koja je postala globalno popularna nakon što ju je Luciano Pavarotti zapjevao na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva 1990. godine.Spot je sniman u Istri, u Šijanskoj šumi (Kaiserwald), a Hauserovu emotivnu i moćnu izvedbu prati sedamdesetak djece iz dječjeg simfonijskog orkestra, Udruga So Do – El Sistema Hrvatska. Režiju potpisuje Medvid produkcija. Lokacija za snimanje također ima važnu simboliku jer je Stjepan Hauser prohodao baš u toj šumi.

‘Nessun dorma’ će biti objavljena na Hauserovu prvom solo albumu ‘Classic’ (Sony Classical/Menart), koji izlazi 7. veljače, a na njemu će biti omiljene klasične melodije koje je pažljivo birao i aranžirao za violončelo.

‘To su najljepše i najromantičnije melodije ikad napisane u klasičnoj glazbi. Djela najvećih kompozitora, odsvirana na violončelu, najljepšem i najromantičnijem instrumentu ikad’, opisuje tako Hauser svoj prvijenac.

Album je snimljen u pratnji Londonskog simfonijskog orkestra, a produkciju potpisuje Robin Smith. Posebnu pažnju je posvetio Mozartu, koji je napisao mnogo predivnih djela, pa je bilo teško odabrati što staviti na album, kaže Hauser, koji je odabrao dirljive polagane stavke iz ‘Concerto for Clarinet ‘ i ‘Piano Concerto No. 21’ i ‘Lacrimosa’ iz ‘Requiema’.

Među skladbama koje je obradio su još i ‘Swan Lake’ (Tchaikovsky), ‘Piano Concerto No. 2’ (Rachmaninoff), ‘Lascia Ch`io Pianga’ iz opere ‘Rinaldo’ (Handel)… ukupno 16 vrhunskih djela izvedenih na violončelu.

M. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,