Supply Chain Summit: Svijet distribucije i logistike

U Zagrebu je, u hotelu Antunović, uspješno održan 10. Supply Chain Summit, tradicionalna konferencija o distribuciji i logistici koju su organizirali InStore magazin, Antonio Zrilić i Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM).Konferencija s temom ‘Kako odgovoriti na poremećaje u lancima opskrbe?’ na jednom mjestu okupila je vodeće stručnjake iz svijeta distribucije i logistike te je predstavila trendove i primjere dobrih poslovnih praksi u logistici i SCM-u. U fokusu ovogodišnjeg Supply Chain Summita bili su globalni trendovi, inovacije, nove tehnologije, nestašica sirovina, inflacija i cijene, poremećaji u lancima opskrbe, izazovi maloprodaje u doba inflacije i druge srodne teme. Vizija organizatora bila je zaintrigirati i inspirirati sudionike tijekom cijelog dana konferencije. Upravo su samu dinamiku stvorili govornici koji su podijelili svoje iskustvo radeći u logistici i SCM-u.

Stručnjaci koji su došli podržati konferenciju u ulozi govornika bili su: Damjan Miklić Director/Romb Technologies, Manuel Flubacher Senior Solution Advisor Specialist/SAP, Kristian Anić Kaliger Client Business Partner/NielsenIQ, Boris Obradov Sales Manager/BE-terna, Ante Pecotić Supply Chain Manager/Chromos, Zoran Đurđević CEO/Kala Consulting, Milena Vušak Business Development Director/NELT Europe, Marin Luketić Director Supply Hrvatska/ORBICO, Radomir Radomir Supply Chain Manager/Studenac, Tomislav Pedić Head of Procurement/Cromaris, Francisco Suris Business Development Manager – Market Intelligence/Transporeon, dok je moderator panela bio Antonio Zrilić, osnivač i CEO Logiko Consulting.

Moderator i jedan od organizatora Antonio Zrilić podijelio je par rečenica o dojmovima oko same konferencije: ‘Ovogodišnji Supply Chain Summit pokušao je odgovoriti na pitanja kako poslovati i kako organizirati lanac opskrbe u ovakvim vremenima.

Kristian Anić Kaliger iz NielsenIQ-a analizirao je uzroke inflacije i kako ona utječe na distribuciju i nabavu.
Manuel Flubacher iz SAP-a je govorio o Digitalnom Supply Chainu. Damjan Miklić, osnivač i CEO Romb Technologies, demonstrirao je kako od običnih napraviti autonomne viličare, a Zoran Đurđević kako pomoću interneta stvari od klasične tvornice napraviti Smart Factory.

Ante Pecotić iz Chromosa otkrio je kako raditi nabavu s istoka bez rizika, te kako reorganizirati poslovanje nakon ožujka 2020. Kroz panel diskusiju su predstavnici distributera (Nelt i Orbico) te agregatora podataka BE-terne razmatrali načine upravljanja zalihama u vrijeme inflacije i nestašica. Predstavnici proizvođača (Cromaris) i maloprodaje (Studenac) predložili su strategije za nestašicu radne snage.

Zaključak konferencije je da se u cijelom lancu opskrbe od proizvodnje i distribucije do maloprodaje na nove promjene treba pripremiti digitalizacijom, optimizacijom procesa i pametnim upravljanjem ljudima te sve to s ugrađenim osjećajem za ubrzanje promjena u budućnosti.

S. B.


Tagged: , , , , , , , , , ,