Susret medicine istoka i zapada

Istočnjački i zapadnjački pristup hrani i ljudskom tijelu su različiti, ali umnogome se podudaraju kad je riječ o djelovanju koje hrana ima na naše tijelo, zaključili su dr. Lejla Kažinić Kreho i njezin gost dr. Ravi Paneri iz Ahmedabada u Indiji. Dr. Lejla Kreho predstavila je svog gosta polaznicima radionica u Doctor Nutrition Baru, a dr. Paneri održao je kratku prezentaciju Indije i klinike Ayurveda u Ahmedabadu, koju njegova obitelj vodi već stotinu godina.Ravi PaneriKako ayurveda shvaća ljudsko tijelo i kako hranom i napitcima uspostaviti sklad između energija tijela i okoline – bila su pitanja na koja je odgovarao dr. Ravi Paneri pred dvadesetak znatiželjnika koji su njegov dolazak iskoristili da upoznaju jednostavne načine unapređenja zdravlja hranom. Dr. Ravi Paneri. demonstrirao je i pulsnu dijagnostiku koju primjenjuje ayurveda – petominutnim osluškivanjem pulsa svakome od prisutnih odredio je stanje organizma i dao upute o prehrani i životnom stilu.

U klinici Ayurveda u Ahmedabadu, u kojoj radi dr. Ravi Paneri, s uspjehom se tretiraju autoimune bolesti koje zapadnjačka medicina smatra neizlječivima, kao što su Parkinsonova bolest, Alzheimer, karcinomi, psorijaza, vitiligo, depresija i dijabetes. Dr. Ravi Paneri pretpostavlja da je trenutačno jedini liječnik na svijetu koji ima rješenje za rijedak autoimuni poremećaj pemphigus vulgaris, koji se očituje promjenama na koži, a zapadnjačka medicina liječi ga terapijom kortizonom koja donosi i dosta štetnih popratnih pojava.

Kako je rekla dr. Lejla Kažinić Kreho, dr. Ravija Panerija upoznala je prilikom svog posjeta Indiji kada je u Ahmedabadu održala predavanje ‘Hrana kao lijek – snažno sredstvo u našim rukama’. Oboje su se složili da suradnja istočnjačkih i zapadnjačkih liječnika može dovesti do novih rješenja u prevenciji i unapređenju zdravlja.

Prezentacija ayurvede u Doctor Nutrition Baru na Bijeničkoj cesti priređena je kao elegantan vrtni party na kojem je poslužen žestoki ginger shot, zeleni sok za alkaliziranje i zdravi snack, a događaj je glazbeno upotpunila Lana Škrgatić na klavijaturama i saksofonu.

Sandra Pocrnić Mlakar


Dr. Ravi Paneri
Dr. Ravi Paneri: Ayurvedsko liječenje autoimunih bolesti

Tagged: , , , , , , , , , , , ,