Svečano otvoren 11. Vukovar Film Festival

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma Vukovar svečano je otvoren 11. Vukovar film festival.

U stilu istinskog filmskog festivala, decentno i elegantno, protekla je večer koja je slavila sedmu umjetnost i najavila šest intenzivnih festivalskih dana. U potrazi za ulaznicom više, telefoni u press-centru nisu prestajali zvoniti, a tijekom dana stigao je i velik broj gostiju. Val političke svite koji inače redovito puni prve redove, ovaj je put otplovio s Dunavom, a tamo su se smjestili filmski profesionalci i gosti Festivala.

Najveću pažnju izazvao je dolazak mađarske redateljice Ildiko Enyedi, čija je drama ‘Tijelo i duša’ s tri najvažnije nagrade trijumfirala na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu i osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film. Samozatajna filmašica bila je skromna na riječima, i pustila je da njen film sam govori što ima za reći, dok je rumunjski redatelj kratkometražnog filma otvorenja ‘Potpisano, nepotpisano’ Adrian Silisteanu izrazio oduševljenje gradom na Dunavu i selekcijom filmova.

U ime ministrice kulture Republike Hrvatske, festivalsku svečanu vrpcu ‘prerezala’ je njena pomoćnica Iva Hraste Sočo, a gostima se obratio i direktor Festivala Igor Rakonić, koji je s ponosom najavio još jedno bogato izdanje Festivala. Direktor HAVC-a Daniel Rafaelić istaknuo je značaj, kvalitetu i kontinuitet Vukovarskog festivala, dok je u ime Grada Vukovara goste pozdravio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Fotoobjektivi i mikrofoni u stopu su slijedili jednog od najnagrađivanijih glumaca s naših prostora i ovogodišnjeg člana glavnog žirija VFF-a, Emira Hadžihafizbegovića, kao i legendu dokumentarnog filma, Đelu Hadžiselimovića, glavnog i odgovornog za izbor najboljih recentnih dokumentaraca koji se prikazuju u prvom plovećem kinu, Brodu Bajadera. U Vukovar je stigao i predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija, kao i redateljski par Branko Ištvančić i Irena Škorić koja je članica žirija za dokumentarni program.

Vukovarska publika ostala je zatečena i ugodna iznenađena jezivo dubokom i intimnom dramom ‘Tijelo i duša’ koju krasi izniman filmski jezik i estetika, kao i minuciozna psihološka studija ljudskih odnosa, fragilnosti našeg bića i njegove nasušne potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Iako je film zahtjevan za gledanje, pljesak nije izostao, te samo potvrdio da je ta impresivna drama spremna i za redovitu kinodistribuciju.

Današnja programska lepeza neće rashladiti već zagrijati filmofilske duše jer nas na Perivoju dvorca Eltz u 21:15 očekuje canneski laureat ‘Bez ljubavi’, jednog od najznačajnijih europskih redatelja današnjice, Andreya Zvyagintseva, čiji svaki film ne može proći nezapaženo. Beskompromisni sineast uvijek fura svoj film, pa je pretposljednjim ‘Levijatanom’, osvajačem Zlatnog globusa za najbolji strani film, digao živac ruskoj vladi, prikazujući je kao leglom korupcije, koja ga je posljedično stavila na crnu listu za financiranje filmskih projekata. Iako sniman nezavisno, financijski su uskočili producenti iz Njemačke, Francuske i Belgije, pa je ‘Bez ljubavi’ doživio cannesku premijeru i osvojio veliku nagradu žirija, ‘brončanu’ iz trolista najvažnijih nagrada na tom prestižnom festivalu. Ovaj put redateljski je žalac ‘piknuo’ u tipičnu rusku svakodnevicu u kojoj se jedna obitelj raspada kao kula od karata, a dok vode sebičnu bitku oko podjele zajedničke imovine, najviše ispašta njihovo zanemareno dijete koje naposljetku i nestane…

Da smijeh bude lijek, pobrinut će se pametna komedija za svačiji ukus ‘Wilde Maus’, redateljski debi nagrađivanog austrijskog komičara, pisca i glumca Josefa Hadera koja prati sudbinu uglednog glazbenog kritičara kojem šef nenadano pokaže ‘izlazna vrata’, a on mu se odluči osvetiti. Nevjerojatno zabavnu priču o strahu austrijske srednje klase od neuspjeha i društvenog odbijanja prikazat će se večeras u 20:30 na Agenciji za vodne putove. 

Na Brodu Bajadera večeras će sve biti u znaku slatkog jer je na rasporedu iznimno poučan dokumentarac Taj slatki film, redatelja Damona Gameaua, koji gledatelje neće samo zamisliti, već im i otkriti gorku istinu o šećeru te zauvijek promijeniti način na koji razmišljaju o zdravoj hrani. Sve posjetitelje očekuje i romantična, panoramska vožnja lijepim Dunavom, kao i (filmu usprkos!), slatka iznenađenja.

Program francuskog fokusa danas u 16 sati u Cinestaru donosi hvaljen film ‘120 miligrama’, istinitu i kontroverznu priču o jednom od najvećih skandala u povijesti farmaceutske industrije, temeljenu na romanu Irène Frachon ‘Mediator 150mg’, o odlučnoj liječnici Irène Frachon koja je otkrila da su određeni lijekovi koji su odobreni od države povezani s velikim brojem sumnjivih slučajeva smrti pacijenata. Iako David u borbi Golijata, uporna je liječnica riskirajući vlastiti život i život svoje obitelji, istjerala mak na konac i iznjedrila pravnu pobjedu.

Ljubitelje dokumentaraca i piva od 18:15 u Cinestaru očekuje dox ‘Češki pivski rat’, priča iz prve ruke o tradiciji proizvodnje tog nezaobilaznog pića na svim menijima svijeta, strastvenim pivopijama te jednoj od kolijevki pivske industrije, susjednoj Češkoj, gdje je ona već simbol kulture te nacionalnog ponosa i identiteta. Redatelj je zavirio u male i velike pivske manufakture, kao i navike i afinitete onih koji bez piva ne mogu živjeti.

V. F.

Foto: Dario Njavro


Najbolji filmovi iz Berlina i Cannesa u Vukovaru

Ovo nije moje vrijeme otvorio 10. Vukovar Film Festival

Tagged: , , , , , , , , , , , ,