10. Vukovar Film Festival: Krema s najjačih A festivala

Deseti Vukovar film festival – Festival podunavskih zemalja, koji će se održati od 22. do 27. kolovoza, premijerno će prikazati najbolje od najboljeg iz ovogodišnje europske i svjetske filmske produkcije. Osvajači nagrada s festivala u Cannesu, Berlinu i Karlovyh Vary, novi filmovi svjetskih klasika kao što su Woody Allen, Pedro Almodovar i Jim Jarmusch, imat će hrvatske premijere upravo u Vukovaru.10. Vukovar film festival-pressicaU konkurenciji za nagrade prikazuju se dugometražni, kratkometražni i dokumentarni filmovi iz podunavskih zemalja. Festival će u ponedjeljak otvoriti pobjednik netom završenog festivala u Karlovym Varyma, mađarski film ‘Ovo nije moje vrijeme’, a redatelj i glavni glumci filma prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru. Od ostalih dugometražnih filmova u konkurenciji za nagrade izdvajaju se rumunjski film ‘Matura’ redatelja Cristiana Mungiua koji je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja, njemački ‘Toni Erdmann’ koji se u Cannesu također natjecao za Zlatnu palmu, a kritičari su ga obasuli hvalospjevima, te hrvatski ‘Zbog tebe’ redatelja Anđela Jurkasa.

Program ‘Svijet’ donosi premijere filmskih remek-djela i kino hitova. ‘Cafe Society’ nova je ljubavna komedija redatelja Woodyja Allena kojim je otvorio ovogodišnji festival u Cannesu, a Zlatnu palmu na festivalu osvojio je film ‘Ja, Daniel Blake’ redatelja Kena Loacha. Oba će filma imati premijeru u Vukovaru, kao i još jedan canneski laureat, film ‘Kapetan Fatastični’ za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu ‘Izvjestan pogled’. Tu su i premijere novih filmova Pedra Almodovara ‘Julieta’ te Jima Jarmuscha ‘Paterson’, a taj će dio filmova u ponedjeljak otvoriti novi hit Jima Carneyja ‘Raspjevana ulica’, glazbena priča iz osamdesetih godina. I ne samo to, ljubitelji Jima Jarmuscha dolaze na svoje jer će moći pogledati i njegov dokumentarac o Iggyju Popu i grupi The Stooges imena ‘Gimme Danger’.

Ove godine, prvi put, uvodi se novi program ‘Odabrao Đelo Hadžiselimović’, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Zanimljivo je da će filmovi biti prikazivani na brodu ‘Bajadera’, a gledatelji će uz piće i uživanje u kokicama i filmovima ploviti Dunavom za vrijeme projekcija. Prvi film koji će biti prikazan je ‘Gdje je sljedeća invazija’, novi dokumentarac kontroverznog autora Michaela Moorea, a na brodu će se moći vidjeti i film ‘Miles Ahead’, biografski film redatelja i glumca Dona Cheadlea o Milesu Daviesu.

Festival se održava u četiri grada i na deset lokacija. Najbolji filmovi s najvećih svjetskih filmskih festivala premijerno će se prikazati na vukovarskim lokacijama- Terasi agencije za vodne putove, Perivoju dvorca Eltz, Cinestaru te kinu Borovo, na Vukovarskoj adi, te u kinu Korner u Valpovu. Festival prvi put odlazi i u Osijek u kino Urania te u Beli Manastir u Etnološki centar, a ekskluziva su projekcije na plovećem brodu Bajaderi, vukovarskoj atrakciji koja će kretati ispred Otoka sportova. Da Festival brine o lokacijama izvan Vukovara, pokazuje izvrsna selekcija skandinavskih filmova ‘ Viking invazija’ koja će se prikazivati u Borovu
i Valpovu. Na tim će lokacijama gledatelji moći vidjeti film ‘Komuna’ za koji je Trine Dyrholm dobila nagradu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Berlinu, zatim danski ‘Rat’ koji je ove godine osvojio nominaciju za Oscara za najbolji strani film te ‘Poruka u boci’, posljednji dio trilogije krimića nastalih prema djelima hit autora Jussija Adlera Olsena.

Od popratnih festivalskih programa izdvaja se ove godine rekordnih pet filmskih radionica. Tu su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe koju vodi redatelj Zvonimir Rumboldt, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka.

Ovogodišnja festivalska party zona smjestila se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u centru Vukovara, a donosi nastupe sjajnih bendova kao što su The Frajle i Soulfingersi. Ulaz na koncerte je slobodan.

‘Prije deset godina tadašnja gradonačelnica, gospođa Zdenka Buljan, prepoznala je kulturološku vrijednost ideje filmskog festivala u gradu na Dunavu – Vukovaru. U proteklih deset godina od skromnih početaka festival je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi kako iz Podunavlja tako i cijeloga svijeta. Tu nam činjenicu nitko ne može oduzeti’, riječi su direktora festivala, Igora Rakonića.

Ove godine, kao i prošle, predsjedaju dva žirija. Jedan žiri je za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a čine ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.

‘Hrvatski Telekom već cijelo desetljeće sa zadovoljstvom podržava Vukovarski festival, kontinuirano od njegovog prvog izdanja. Posrijedi je iznimno važan događaj za kulturu i hrvatsku kinematografiju. U ovih 10 godina Festival je zabilježio sjajan rast, s početnih sedam filmova danas je narastao na više od 80 sjajnih naslova koji će zadovoljiti sve kategorije filmofila. Možemo se pohvaliti sjajnom suradnjom vrijedne festivalske ekipe i nas, zahvaljujući čemu Hrvatski Telekom svojim korisnicima dugi niz godina donosi ekskluzivan filmski sadržaj. Stoga će i ove godine naši MAXtv korisnici moći uživati u vrlo zanimljivim te atraktivnim filmskim naslovima. Kao uvod u Festivalski tjedan, svi MAXtv To Go korisnici moći će od srijede 17. kolovoza zaključno s nedjeljom 21. kolovoza, bez dodatne naknade pogledati filmove ‘Poza djeteta’ (pobjednički film VFF-a 2013.) i ‘Bravo!’ (pobjednički film VFF-a 2015.). Neposredno prije početka Festivala, u ponudu MAXtv videoteke ući će naslov ‘Barcelona – san o nogometnom savršenstvu’, iznimno zanimljiv filmski portret jednog od najboljih svjetskih nogometnih klubova, a u tjednu Festivala zaljubljenici u film diljem Hrvatske, koji neće biti u mogućnosti doći u Vukovar, moći će uživati u izboru najatraktivnijih filmova koji će biti ekskluzivno dostupni samo u MAXtv Videoteci odmah nakon njihove zadnje projekcije na Vukovarskom festivalu, pa ne propustite pogledati ‘Neboder’, ‘Kolonija’ i ‘Aladinove nove avanture’.
Raznoliki i atraktivni filmovi netom prikazani i nagrađivani na svjetskim festivalima mame nas na hrvatsku premijeru u Vukovar pa Vas pozivamo da nam se pridružite i uživate s nama’, izjavio je Bojan Mušćet, stručnjak za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu.

VFF


Julieta-Almodovar
Almodovarova Julieta na Vukovar Film Festivalu
Tagged: , , , , , , , ,