10. Vukovar Film Festival: Pobjednik Cannesa i novi Woody Allen

Vukovar Film festival – Festival podunavskih zemalja održat će se od 22. do 27. kolovoza te će, kao i svake godine, biti prepun filmskih i glazbenih doživljaja i to ne samo u Vukovaru već i u Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.Cafe-Society-Woody-AllenKao i prethodnih godina, premijerno će biti prikazani brojni vrhunski filmovi, osvajači nagrada na festivalima u Cannesu, Berlinu, Karlovym Varyma… Prva dva filma koja će imati hrvatsku premijeru u Vukovaru su ‘Cafe Society’, novi film Woodyja Allena koji je otvorio ovogodišnji festival u Cannesu, te ‘Ja, Daniel Blake’ redatelja Kena Loacha, koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu.

‘Cafe Society’ je smjesa komedije i drame smještena u 1930-te godine kada Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg) odlazi u Los Angeles kako bi se zaposlio u filmskoj industriji gdje je njegov ujak Phil (Steve Carell) iznimno utjecajan agent. Bobby se ubrzo zaljubljuje u djevojku (Kristen Stewart) koja ima dečka, a on ne zna da je taj dečko zapravo njegov ujak Phil.

‘Ja, Daniel Blake’ britanska je drama o stolaru Danielu Blakeu, 59-godišnjem udovcu koji nakon srčanog udara i pada sa skele ne može raditi, te traži pomoć države. No, tada ulazi u mrežu birokracije koja mu onemogućuje da ostvari svoja prava, pri čemu će se zbližiti sa samohranom majkom Katie i njezine dvoje djece, koji nailaze na slične probleme. Za redatelja Kena Loacha to je druga Zlatna palma u karijeri, a osvojio ju je uz jednoglasnu podršku kritike i publike koja je u Cannesu bila oduševljena filmom.

Ovo su samo dva u velikom broju izvrsnih filmova koji će se ove godine prikazati na Vukovar Film festivalu, a konačna lista filmova bit će objavljena na konferenciji za novinare 16. kolovoza.

I. P.


Ja, Daniel Blake
Pobjednici Cannesa u distribuciji Discoveryja
Tagged: , , , , , , , , , ,