Rumunjski Bravo! pobjednik 9. Vukovar film festivala

U Vukovaru je dodjelom nagrada završilo 9. izdanje Vukovar film festivala. Najboljim dugometražnim igranim filmom proglašen je ‘Bravo!’, posebno priznanje u istoj kategoriji dobio je film ‘Imena višnje’, najbolji kratkometražni igrani film je ‘Art’, a najbolji dokumentarni film ‘Toto i njegove sestre’.
Bravo-Aferim-VFFŽiri za kratki i dugi igrani film radio je u sastavu Pjer Žalica, Igor Saračević i Areta Ćurković. Najboljim dugometražnim igranim filmom Glavnog programa proglašen je film ‘Bravo!’ (Aferim!) u režiji Radua Judea. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: ‘Za iznimno inventivan umjetnički pristup kojim je redatelj Radu Jude, sa svojom ekipom, na filmskom platnu oživio svijet ne tako davne povijesti Podunavlja, konkretno Rumunjske, u intrigantnoj priči u kojoj vrlo dojmljivo tematizira stoljetne korijene nekih od suštinskih problema ondašnjeg, ali i današnjeg društva – rasne i nacionalne netrpeljivosti. Predočavajući život tog doba kroz bogatstvo uvjerljivih detalja, te prožimajući vrlo ozbiljan zaplet sjajno odmjerenom notom crnog humora, Jude je stvorio film koji će se dugo pamtiti’.

Za ingeniozno i vrlo duhovito preispitivanje etičnosti u filmskom stvaralaštvu, odnosno granica do kojih autori mogu ići u bavljenju nekim vrlo osjetljivim društvenim temama, žiri je nagradu za najbolji kratkometražni igrani film Glavnog programa dodijelio filmu ‘Art’ u režijia Adriana Sitarua.

Posebno priznanje za dugometražni igrani film osvojio je film ‘Imena višnje’ u režiji Branka Schmidta, prema riječima žirija ‘za suptilan redateljski vez mikrokirurgije ljudske duše kojim se u naizgled ispraznoj, ustajaloj stvarnosti orkanski otkrivaju ponori skrivene ljudske drame, delikatno sugerirajući pozitivan stav da nada i svijetlost uvijek postoje’.

‘Ostajemo na vezi’ u režiji Jana Zabeila dobitnik je Posebnog priznanja za kratkometražni igrani film, a zaslužio ga je zbog inventivnog pristupa filmskoj naraciji u kratkoj formi kojom se pokazuje da vrijeme snažne filmske metafore nikada nije prošlo.

Žiri za dokumentarni film u sastavu Robert Tomić Zuber, Đelo Hadžiselimović i Dana Budisavljević najboljim dokumentarnim filmom Glavnog programa proglasilo je film ‘Toto i njegove sestre’ u režiji Alexandra Nanaua. U obrazloženju odluke stoji: ‘U 15 filmova ovogodišnje konkurencije vidjeli smo mnogo zanimljivog, od dalekih zemalja s kojima dijelimo sudbinu globalizacije i bankarskih malverzacija do popularne kulture i vrhunski snimljenih filmova čiji kadrovi oduzimaju dah. Međutim, jedan film se istakao redateljskim pristupom i ustrajnim praćenjem likova u situacijama koje bi za većinu nas bile nepodnošljive. Ovaj film donosi na filmsko platno dvoje maloljetnih heroja koji će, nadamo se, i u stvarnom životu uspjeti pobijediti krug siromaštva, kriminala i ovisništva. Filmu i njegovim protagonistima želimo sve najbolje’.

Posebno priznanje Vukovar film festivala dobio je dokumentarni film ‘Pola stoljeća diska’ redatelja Zvonimira Rumboldta. Nagradu Krsto Papić za životno djelo dobila je hrvatska glumica Vera Zima.

VFF


9. VFF-otvorenje

Nikad jači Vukovar film festival


Vukovar film festival-press

9. Vukovar film festival: 84 filma na 8 lokacija


Broj 55

Broj 55 pobjednik 8. Vukovar Film festivala
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,