9. Vukovar film festival: 84 filma na 8 lokacija

Na zagrebačkoj pressici u Veslačkom domu, uz neizbježni slavonski čobanac, objavljen je kompletan program 9. Vukovar film festivala. Predstavili su ga direktor Igor Rakonić i njegov zamjenik Dean sinovčić, predstavnica T-com sponzora Javorka Jovančević i Alemka Lisinski u ime Rendez-vous, festivala francuske kulture.
Vukovar film festival-pressFestival se održava od 24. do 29. kolovoza na osam lokacija, a 84 filma koje će prikazati podijeljeni su u 11 kategorija. Projekcije će se paralelno održavati na četiri lokacije u Vukovaru (Agencija za vodne putove, Perivoj dvorca Eltz, Cinestar i Vukovarska ada), zatim u kinu Borovo naselje, Centru znanja Vinkovci, Muzeju Vučedolske kulture te u Centru kulture Valpovo.

Iz bogate natjecateljske konkurencije igranih filmova koji konkuriraju za festivalske nagrade izdvajaju se dugometražni igrani filmovi: novi film Rumunja Radua Judea ‘Bravo!’ (Aferim!) koji je osvojio nagradu za najbolju režiju na Berlin film festivalu 2015., hrvatski film Branka Schmidta ‘Imena Višnje’ s Ivom Gregurevićem u naslovnoj ulozi (Nagrada za najbolji scenarij i kameru na Pula film festivalu 2015.), novi film Cornelia Porumboiua ‘Blago’, koji se natjecao na ovogodišnjem Cannes film festivalu te njemački film ‘Victoria’ koji je osvojio Nagradu za najbolju kameru te Nagradu udruge art kina na Berlin film festivalu 2015., a zanimljiv je po tome što je snimljen u jednom kadru.

Od redom sjajnih dokumentaraca koji su u konkrenciji za nagrade izdvaja se sjajan mađarski kratkiš ‘Lijes od pruća’ o starcu koji sam izrađuje svoj sanduk za vječno počivanje, rumunjski ‘Toto i njegove sestre’ o odrastanju u nemogućim uvjetima narkomanije i kriminala, njemački ‘Prognostičar o čovjeku’ koji previđa ekonomske krahove te slovački ‘Comeback’ o nepravedno osuđenim robijašima i o tome kako se nose sa svijetom nakon izlaska iz zatvora.

U popratnom programu Svijet prikazuju se redom hitovi sa svjetskih A filmskih festivala. Tu je novi Werner Herzog s hitom ‘Kraljica pustinje’ u kojem naslovnu ulogu tumači oskarovka Nicole Kidman, novi Matteo Garrone s filmom ‘Priča nad pričama’ gdje glavnu uloga tumači zanosna Salma Hayek, dobitnik Nagrade žirija na Sundanceu film festivalu film ‘Zemlja bez zakona’, novi Woody Allen ‘Nerazuman čovjek’ s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi te dvostruki dobitnik na ovogodišnjem Berlinaleu, film ’45 godina’ (Najbolji glumci Charlotte Rampling i Tom Courtenay).

U popratnom programu Europskih velikih pet prikazuje se novi film Nannija Morretija ‘Moja majka’ (dobitnik Nagrade ekumenskog žirija na Cannes film festivalun 2015.) te canneskog laureata ‘Cijena života’, Stephanea Brizea (Najbolji glumac na Cannes film festivalu 2015.). U popratnom programu Europo otvori se ističe se poljski film ‘Tijelo’, Malgorzate Szumowske koji je na Berlin film festivalu 2015. osvojio nagradu za najbolju režiju.

VFF / Foto: Rene Karaman


Cijena života
Canneski pobjednik na 9. Vukovar film festivalu

Vukovar film festival 2015
Hitovi s Berlinalea na Vukovar film festivalu

Broj 55
Broj 55 pobjednik 8. Vukovar Film festivala

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,