Svečano otvoren 28. Animafest Zagreb

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa započeo je 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 400 umjetničkih animiranih filmova. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu u otvorila je Ana Lederer, pročelnica Ureda za kulturu Grada Zagreba.‘Kao i svake godine Animafest nudi bogat program s pregledom vrhunskih ostvarenja u svjetskoj animaciji. Ovogodišnji festival obilježavaju dvije važne obljetnice: dvjesto godina od kreiranja lika Frankensteina te pedeset godina Profesora Baltazara. Najuspješniji animirani projekt Hrvatske i Zagreba doživio je pola stoljeća i probleme još uvijek rješava na nenasilan način te nam svima može biti uzor, posebno nama koji se bavimo politikom. Govoriti o Profesoru Baltazaru nemoguće je bez da se prisjetimo velikog umjetnika Zlatka Boureka koji nas je nedavno napustio. Do animiranog filma se u Zagrebu osobito drži i veliko mi je zadovoljstvo što je i ova godina uspješna za domaće autore i producente s 18 hrvatskih radova. Svim gostima želim ugodan boravak u Zagrebu, Zagrepčanima i Zagrepčanima sjajan festivalski provod, a nagrade Animafesta neka i ove godine osvoje najbolji filmovi. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb proglašavam otvorenim’, rekla je Lederer.

U potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene te drugim uzvanicima obratili su se Daniel Rafaelić, ravnatelj HAVC-a;, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta te Matea Milić i Paola Orlić, producentice festivala.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Paulu Fierlingeru, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Paulu Wellsu te Nagrada za najbolju školu animacije Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts). Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzeli su Pia Borg i Alexander Stewart, profesori na Fakultetu eksperimentalne animacije u sklopu CalArtsa.

A. F.


Tagged: , , , , , , ,